На прага на зимата един от доставчиците на ток дава

...
На прага на зимата един от доставчиците на ток дава
Коментари Харесай

На каква температура да настроим бойлера, за да намалим разходите за подгряване на вода с до 10%

На прага на зимата един от доставчиците на ток дава няколко потребни съвета, с които можем да понижим сметката си за ток.

– Намалете отоплението си с 1°С – това може да понижи сметките с до 10%.

 – Задайте вярна температура на термостата на отоплителния апарат, който употребявате: сред 18 и 21°С. Температура от 23°С е подобаваща единствено, в случай че има възрастни или дребни деца в дома.

– Избягвайте слагането на пердета, мебели  и други, огромни по мярка движимости, пред отоплителните тела. Монтирайте лавици над радиаторите и сложете фолио зад тях.

– Проветрявайте пространствата постоянно, само че за малко и с необятно отворени прозорци и порти.

– Използвайте таймер за отопление, който да включва " топлото “, когато Ви е належащо.

– Ако употребявате климатици, тези от енергиен клас А/А са най-благоприятен вид. Съобразете мощността на климатика с размера на помещението, което ще отоплявате.

– Изолирайте дома си. Така по-лесно ще го топлите, а сметките Ви за ток ще са по-ниски.

Добрата изолираност на дома и запечатването на дребните пролуки в стените, изпускащи въздух, са най-бързите и най-рентабилни способи да понижим загубата на сила и да спестим пари.

– Заменете елементарната дограма с ПВЦ или алуминиева. Така прозорците прилепват компактно към рамките и стопират загубата на топлота.

– Понижаването на температурата на бойлера от 60°C на 55°C може да понижи разноските за затопляне на вода до 10%.

– При монтирането на таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна цена позитивният резултат върху сметката за стопляне на вода ще бъде до 15%.

– Ако фурната се изключва 10 мин. преди края на времето за печене, ще се спестят до 20% от разноските за нейната работа.

– Готвенето с похлупак и потреблението на тенджери под налягане може да реализира до 20% спестовност.

Върху котлоните на готварската печка би трябвало да се слагат съдове с дебелостенно дъно. Неравност от 1 мм на дъното води до 15% преразход на електрическа енергия.

– Поддържането на чиста решетката на гърба на хладилника обезпечава ефикасен въздухообмен. Замърсяването й може да докара до 30% завишаване на разхода на електрическа енергия.

– Хладилникът би трябвало да се размразява постоянно, тъй като формираният в него лед покачва доста размера на разноските за ток.

– Използването на пералнята, сушилнята и миялната машина на по-ниска температура пести сила, нужна за загряване на водата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР