На прага на третата вълна на коронавируса - нов лъч

...
На прага на третата вълна на коронавируса - нов лъч
Коментари Харесай

Турски учени твърдят, че са разработили спрей, който убива COVID-19 за 60 секунди

 На прага на третата вълна на ковид - нов лъч вяра в битката против пандемията. Турски учени настояват, че са създали спрей, който убива COVID-19 за 60 секунди. Според тях разтворът е безвреден за човешките кафези и даже спомага заздравяването на тъканите. Първоначално спреят е бил тестван против грип, само че с началото на коронакризата специалистите откриват, че той има директен резултат и върху COVID-19. За него споделя хирургът Ахмед Юмит.

" От няколко години насам работя върху разтвор, който, съгласно мен, би бил много потребен на човечеството. Проведох голям брой опити, дружно с други учени, и открих, че той има свойството да оказва помощ на тъканите да се регенерират. Заедно с сътрудниците ми установихме, че разтворът може да се употребява в качеството си на антивирусен и антибактериален. Това ни накара да задълбочим проучванията си ", изяснява той.

Хирургът уточни, че в началото разтворът бил тестван върху плъхове и зайци. Резултатите от опитите помогнали да се построи тезата, че той би бил потребен в региона на медицината.

" Решихме да превърнем разтвора в назален или пълнозвучен спрей, който да служи като преграда сред клетките на организма и бактериите. Не спряхме дотук. С идването на пандемията осъзнахме, че COVID-19, както всички останали вируси, има липидна обвивка. Проведохме голям брой опити и осъзнахме, че нашият разтвор би могъл да победи вируса ", уточни Юмит, представен от Нова тв.

Вярно ли е, че спреят може да унищожи, да деактивира ковид за една минута?

- Да, тъкмо по този начин. Спреят може да деактивира ковид за тъкмо една минута – без странични резултати или каквито и да е било мотиви за паника. Бих желал да направя едно съпоставяне – в условия на пандемия, всички мием ръцете си и се стремим да ги запазим чисти – за задачата обаче използваме избрани препарати, които имат дадени съставки. Що се касае до спрея, той почиства носа и гърлото на хората, което също като чистите ръце ги защищава от ковид.

Това ли е дълго чаканият пробив в борбата с COVID-19?

- Налични са доста изследвания по целия свят, които се пробват да научат по какъв начин човечеството може да се пребори с пандемията от COVID-19. Според мен хората наложително би трябвало да се имунизират. Заедно с имунизацията обаче, вземайки поради обстоятелството, че към момента нямаме дейно лекарство против ковид, ние би трябвало много деликатно да сортираме методите си на отбрана. Е, подобаващ способ е потреблението на спрей – той обаче би трябвало да е смесен с миене на ръце, носене на маски и обществено разграничаване.

По какъв тъкмо метод се случва деактивацията на вируса?

- Както знаем, вирусът навлиза в човешкото тяло през устата или носа. Има и случаи, в които COVID-19 попада в човешкото тяло през очите, само че те са доста редки. Ако затворим вратите, през които вирусът би могъл да влезе в тялото ни, в случай че сложим бариери, ще успеем да се предпазим.

Може ли този спрей да бъде употребен и в битката против други болести?

- Да! Можем да го използваме за бактериални и вирусни инфекции като грипа, да вземем за пример. Ако желаеме спреят да влезе в приложимост против други болести, е нужна усърдна работа по обогатяването на неговия състав.

Колко ще коства използването на сходен спрей?

- В Турция спреят коства 99 лири, което прави някъде към 11 евро на територията на Европа. Разбира се, всяка страна би могла сама да дефинира цената му въз основата на своите разбирания.

Може ли спреят да се комбинира с други медицински артикули в битката против болестта?

- Още един път желая да подчертая, че не дефинирам спрея като лекарство. Той е по-скоро здравно произведение, което може да се употребява дружно с лекарства от всевъзможен тип, както и с имунизациите. Не считам, че би имало някакви странични резултати.

Какъв е броят на инфектираните и умрелите в страната?

- Мога да ви кажа каква е обстановката на база данните от петъчния ден. От началото на пандемията броят на инфектираните с COVID-19 в Турция е 2 572 190. Починалите са 27 284.

Какви са ограниченията, които са взети в битката против вируса в Турция?

- В страната бяха подхванати много ограничения. Първата и най-важна е носенето на защитни маски. Като допълнение, бих загатнал спазването на обществена отдалеченост и положителната персонална хигиена. Турските възпитаници се образоват отдалечено, а заведенията за хранене и питейните заведения са затворени. Налице са и някои рестрикции. Към сегашния миг в делничните дни ни е неразрешено да излизаме от домовете си след девет часа вечерта. През уикендите пък ни е безусловно неразрешено да напущаме домовете си.

В Турция има няколко случая на заболели от новия вариант на COVID-19. Това плаши ли Ви?

- Разбира се, че се опасявам. Мисля обаче, че в случай че успеем да проучваме в детайли разновидностите на вируса, то тогава ще възобновим структурата на имунизациите и ще се оправим с това предизвикателство.

Интересен факт е, че турското население се имунизира с китайската ваксина Sinovac. Какво можете да ми кажете за нея?

- Китайската ваксина Sinovac е единствената, с която ние разполагаме.  Тя е от по този начин наречените инактивирани или " убити " ваксини.  Различното при тях е, че не се употребяват " живи " патогени, а се обръща внимание на " мъртви " такива. Смятам, че в изискванията на пандемия най-хубавата ваксина е тази, до която имаш достъп. В момента в Турция това е единствената алтернатива и всички хора на първа линия към този момент си сложиха Sinovac. Дори самият аз получих втората си доза. Наскоро турският здравен министър разгласи, че чакаме и дребни количества от имунизацията на BioNTech.

Как се чувствате след имунизирането?

- Чувствам се ужасно! Защитен съм и нямам никакви странични резултати. Спрямо това, което слушам от кръга хора, с които поддържам връзка, разбирам, че и при тях няма кой знае какъв брой съществени странични резултати.

Какво имате поради под " кой знае какъв брой съществени "? Значи въпреки всичко е имало демонстрация на някакви странични резултати?

- Това, което имам поради е, че са налични мънички странични резултати, които не заплашват живота, и които могат да се проявят даже и след слагането на елементарна противогрипна ваксина – главоболие, отичане и болежка на мястото, където е сложена имунизацията.

Вие сте си сложили имунизацията Sinovac, тъй като просто не сте имали различен избор. Членовете на фамилията Ви обаче евентуално ще имат подобен, предвид на обстоятелството, че следва доставка на ваксини на BioNTech. Коя от двете бихте им предложили?

- Твърде рано е да се каже. Мисля, че фамилията ми единствено ще реши коя от двете ваксини да избере, с цел да се усеща несъмнено и предпазено.

Какви са персоналните Ви упования във връзка с пандемията? Близо ли сме до края на борбата със болестта?

- Пандемията засегна доста сфери от човешкия живот – стопанската система, душeвността ни. Надявам се всички хора по света да получат опция да се имунизират. Знаете, че сега има места по света, до които не стигат тези молекули на вярата, като да вземем за пример Южна Африка. Ако това бъде преодоляно, сигурно ще имаме опцията да се оправим с тази пандемия.

Какво е посланието Ви към българската аудитория? Какво бихте ни посъветвали?

- На първо място желая да поздравя всички българи за куража и силата в битката против пандемията. Благодарение на COVID-19 научихме, че здравето е най-важното нещо в живота на един човек. Точно поради това желая да напомня, че в случай че желаеме да бъдем здрави, би трябвало да работим дружно, да мислим световно, да не спорим ненужно и да научим уроците си от пандемията. Уроци, които безспорно са значими, защото след края на вируса светът в никакъв случай няма да бъде същият.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР