На прага на предизборната кампания като че ли не се

...
На прага на предизборната кампания като че ли не се
Коментари Харесай

Няколко ключови фактора, които могат да променят съществено вота на 2 април

На прага на предизборната акция сякаш не се вижда излаз от политическия клинч, само че не са изключени изненади

21 партии и обединения ще вземат участие в следващите изключителни парламентарни избори, планувани за 2 април. Днес изтече и срокът за регистрация на кандидат-депутатските листи. Картите са раздадени. На 3 март започва предизборната акция.

На пръв взор не ни чака нищо ново . Главните настоящи лица са ясни. И към ръба на бариерата за Народното събрание, наподобява, няма смяна в субектите.

„ Червените линии “ също не са изменени . Основната е кой би могъл да направи компромис да ръководи дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи и кой – не.

А и кандидат-депутатските листи не търпят огромни корекции.

Все отново следва да отбележим и някои разлики с предходните избори, които може да поразбъркат съществено схемата.

На първо място, това са измененията в изборните правила . Завръщането на хартиената бюлетина и на ръчното преброяване на гласовете може да докара до много по-различен резултат. Ръководството на Министерство на вътрешните работи от няколко седмици сигнализира, че реабилитацията на хартиения избор ще усили опитите за фалшификации и пазаруване на гласове. Подозренията всекидневно падат главно върху ГЕРБ и Движение за права и свободи.

За първи път ще има и видеонаблюдение при броенето на гласовете. Така или другояче, чака се да се завърне напрежението в секционните изборни комисии при предаването на изборните бумаги. Причината е, че гласовете ще се регистрират доста по-бавно. Протоколите ще са цялостни неточности, които ще би трябвало да се поправят при предаването на документите в районните изборни комисии. Това ще върне хаоса и нощуванията на управленията на комисиите в преброителните центрове.

Всичко това има капацитета да пренареди най-малко няколко депутатски мандата в една или друга посока. А това може и да се окаже основно за съставянето на държавно управление. Припомняме, че в последния парламент на ГЕРБ-СДС не им доближиха едвам няколко гласа, с цел да излъчат кабинет с министър председател Николай Габровски. Формацията на Бойко Борисов тогава “ - от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „ Български напредък “ (БВ). Още десетина мандата към съответните играчи на тези избори могат да трансформират радикално обстановката.

Тя обаче може да се усложни, в случай че партията на Стефан Янев не прескочи бариерата за влизане в 49-ото Народното събрание.

Друго забавно към 4-те % е, че водачът на „ ИТН “ (ИТН) шоуменът Слави Трифонов още веднъж ще се кандидатира за народен представител. Последните социологически изследвания дават избор за Има Такъв Народ малко под бариерата. Партията започва и подписка за референдум за президентска република. Дали това ще й помогне да се завърне в Народното събрание, следва да разберем. Но Има Такъв Народ е партия с непредвидимо държание. Формацията на Слави Трифонов продължава да се държи като „ антисистемен “ състезател и възможното й влизане в Народното събрание ще има спомагателен дестабилизиращ резултат.

Нов основен миг, наподобява, обаче е предизборната коалиция сред „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ (ПП-ДБ). Засега социологическите изследвания не демонстрират синергичен резултат – резултат по-голям от механичния общ брой от вота за двете политически сили. Все отново не е изключено новата групировка да обере спомагателен периферен анти-ГЕРБ избор, само че той надали ще е доста огромен. Т.е. това няма капацитет да промени значително политическата обстановка в идващия парламент.

Друг нов миг е в лявото пространство, което сякаш се свива от ден на ден и повече. Конфликтите в Българска социалистическа партия и самозатварянето на партията не предвещават добър излаз за нея. Социолозите също не регистрират позитивен тренд при „ алените “.

За сметка на това се появи нова коалиция „ Левицата “ - на отдавнашни и напълно пресни отцепници от Българска социалистическа партия. Тази групировка има дребен капацитет да прескочи бариерата, само че евентуално ще „ отвлече “ още гласоподаватели от соцпартията.

Това и плануваният спомагателен най-малко лек растеж на „ Възраждане “ ще усложни още повече задачата за сформиране на държавно управление в идващия парламент. Партията на Костадин Костадинов е „ алена линия “ за ПП-ДБ, а и самата тя най-малко към този момент не е склонна да влиза в коалиция с никого. И това евентуално ще продължи, до момента в който вотът за тази групировка не тръгне надолу.

Трябва да се означи и забележителното съкращаване на броя на участниците в изборите . След като през вчерашния ден и партия ПРАВОТО се отхвърли от регистрацията за вота на 2 април, на терена остават единствено 21 играчи. А на последния избор през октомври 2022 година те бяха цели 29. Т.е. в този момент участниците понижават с над една четвърт. Това приказва, от една страна, за уедряване на политическото пространство, а от друга, за безсилие на микропартиите.

Дали ще има резултат от новите наказания по „ Магнитски “ е мъчно да се предвижда. Те удариха по ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Но не трябва да се подценява това, което ще последва през идните няколко седмици на последната права, т.е. по време на предизборната акция.

Понякога дребни на пръв взор събития може да провокират забележителен резултат върху гласоподавателите и тяхната интензивност. Един от емблематичните образци, апетитен от анализаторите, е няколко дни преди Думите му „ властта е в моите ръце “ за разпределението на „ порциите на финансирането в страната “ доведоха до мощен прилив на гласове към антикорупционната тогава ГЕРБ, което й разреши да ръководи независимо и в цялостен комфорт по време на кабинета „ Борисов 1 “.

Подобно събитие, обвързвано с някой върховен представител на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС или Движение за права и свободи, би могло и в този момент да има съдбоносен резултат за това везните да се наклонят по-силно в едната или другата посока. Което пък да разчупи политическия клинч в страната. Това обаче би било изключително събитие и на този стадий наподобява малко евентуално.

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР