На прага на новия 48-ми парламент ви срещаме с една

...
На прага на новия 48-ми парламент ви срещаме с една
Коментари Харесай

14 парламента и едно Велико Народно събрание: Какво е да си стенограф в НС?


На прага на новия 48-ми парламент ви срещаме с една дама, която работи в Народното събрание от 32 години. Пред очите ѝ са минали всички политици от началото на прехода.

Тя е стенограф и споделя, че с сътрудниците ѝ от 143 години владеят шифъра на Народното събрание.

Снимка: Редакторски екип


Нина Иванова е стенограф в Народното събрание от 1990 година. 32 години или 14 Народното събрание, в това число - Великото Народно заседание. Тя и още 15 стенографи се редуват всеки ден на смени от по 15 минути.

Снимка: Редакторски екип


„ Професията парламентарен стенограф е много виновна специалност, тук се коват законите на страната. Една промяна съдържа от порядъка на 7-8 страници. Ние владеем шифъра на Народното събрание и мисля, че се оправяме добре “, споделя тя.

Нина споделя още, че с изключение на думите, стенографите се пробват да предадат настроението в залата, аплодисментите, тропането, противоборствата.

Снимка: Редакторски екип


В библиотеката на Народно събрание се пази всяка парламентарна стенограма в българската история. Професията поражда за потребностите на Учредителното Народно заседание при приемането на Търновската конституция и тази година навършва 143 години.

Много известни персони у нас са били стенографи. Някои - даже парламентарни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР