На прага на новата учебна година отново сме в дъното

...
На прага на новата учебна година отново сме в дъното
Коментари Харесай

Парите в образованието – по-малко училища, повече разходи за транспорт

На прага на новата образователна година още веднъж сме в дъното на класацията за държавна инвестиция в образованието. Последните данни на Евростат демонстрират, че най-вече пари от бюджета си отделя Дания.

Швеция, Белгия и Финландия също са на челни позиции с по над 6% от брутния вътрешен артикул за обучение. Най-малко – под 4%, с изключение на България, влагат Италия, Ирландия и Румъния.

По-малко учебни заведения, повече разноски за превоз – това е от перата, които ще бъдат увеличени през 2018 година 17 общински учебни заведения няма да отворят порти на 15 септември.

Малко пред 15 септември дворът на учебното заведение в тополовградското село Орешник е приютил локалния събор. Стогодишното учебно заведение " Св Св. Кирил и Методий " е едно от закритите.

Над 3,7 милиарда лв. са планувани в бюджета за обучение следващата година. С нарастването от близо 390 милиона ще бъде изменена системата на делигираните бюджети и ще бъдат увеличени учителските заплати.

„ Според изчисленията на Синдиката на българските учители страната би трябвало да отпусне още 90 милиона, свързани с обсега на децата в учебно заведение, целодневната организация и обезпечаването на дейностите по тази целодневна организация”, сподели ръководителят на синдиката Янка Такева.

Част от бюджета би трябвало да отиде и за отплата за закритите учебни заведения. В община Тополовград са 2.

„ Ще получим сумата от 270 хиляди лв., част от тях ще влагаме в материална база и в строителство в приемащите училища”, изясни Наско Стоянов, зам.-кмет на Тополовград.

Безработни преподаватели след закриването на учебни заведения тук няма да има. За тях към този момент са открити работни места по специалността във към момента настоящите 5 учебни заведения в общината.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР