На прага на есента и очакваната трудна зима за Европейския

...
На прага на есента и очакваната трудна зима за Европейския
Коментари Харесай

ЕК с мерки срещу енергийната криза: без съгласие за таван на цените на природния газ засега


На прага на есента и предстоящата сложна зима за Европейския съюз ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен показа набор от незабавни ограничения, като отговор на изключителната обстановка, която сложи Европейския енергиен пазар на невиждано тестване. 

" Изправени сме пред изключителна обстановка, освен тъй като Русия е обезсърчителен снабдител, на което станахме очевидци през последните дни, седмици, месеци, само че и тъй като Русия интензивно манипулира газовия пазар. Ние се стремим да понижим разноските за газ. Ще предложим таван на цената за съветския газ. Целта тук е доста ясна. Трябва да понижим приходите на Русия, които Путин употребява за финансиране на тази жестока война против Украйна. И в този момент нашата работа дава резултат. В началото на войната съветският газ беше 40 % от целия импортиран газ. Днес той понижава до едвам 9 % от нашия импорт. "

Урсула фон дер Лайен не загатна съответна пределна цена на съветския газ и по време на третата си годишна тирада за положението на Съюза. За сметка на това тя препотвърди мярката за таван на приходите на сдруженията, които създават нисковъглеродна сила и пренасочване на осъществените свръх облаги в помощ на уязвимите семейства и предприятия.

 

Последвайте ни в: - -

Отбеляза и друга наложителна цел - понижаване на потреблението на електрическа енергия в пиковите часове:

" Намаляването на потреблението по време на пиковите часове ще значи по-голям запас и по-ниски цени. Затова предлагаме страните членки да понижат общото си енергийно ползване. Милиони европейци се нуждаят от поддръжка. Предлагаме таван на приходите на фирмите, които създават електричество евтино. В тези времена приходите би трябвало да се споделят и да се канализират към тези, които имат най-голяма потребност. В предлагането са включени производителите на електрическа енергия от изкопаеми горива, които би трябвало да дадат своята милостиня в тази рецесия. Нашето предложение ще докара до набирането на над 140 милиарда евро за страните членки, с които да се омекоти удара. "

13 страни-членки на Европейски Съюз са наранени от отчасти или изцяло понижаване на доставките на газ от Русия. Оценката на Европейска комисия към този миг е, че преустановяването на доставките има негативен резултат, само че не съставлява непосредствена опасност за енергийната сигурност. Освен това пълненето на хранилищата върви с положителни темпове. Всички страни членки са постигнали задачата за септември, 10 страни имат равнища над 80 %, а 4 - сред 90 и 100 %, тъй че регламентът за съхранението работи. Тези данни заключи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон по време на изключително съвещание на министрите на енергетиката на Европейски Съюз в Брюксел. Тя удостовери,че някои министри са поискали таван на цените на газа за всички снабдители на синьо гориво:

" Наистина през днешния ден няколко министри желаеха да проучваме вероятно налагане на таван на цените на целия газ, който Европейския съюз внася, само че в случай че задачата на нашата политика е да отговорим на съветските операции при доставките на синьо гориво за Европа, има смисъл да сложим на прицел само съветския газ. "

В опит да намерят решение на високите цени на електрическата енергия отрасловите министри се договориха да изискат от страните членки наложително понижаване на потреблението на сила в пиковите часове в Европейски Съюз, само че до единна позиция за тавана на цените на газа от Русия не се стигна. Повечето от страните рапортуваха, че съумяват да изпълнят съглашението да понижат потреблението на синьо гориво с 15 на 100. Френският представител заяви, че газохранилищата на Франция са цялостни на близо 100 %, каквито са равнищата в Дания и Белгия, до момента в който темповете в Германия са забавени.

Енергийният министър Роберт Хабек настоя за повече потенциал, който да се получава в Германия и Централна Европа: 

" Много зависихме от Северен поток 1, 55 % от газа в Германия се получаваше оттова. Сега ни е мъчно да запълваме хранилищата без доставки на съветски газ, като сме съумели да достигнем до равнища от 87 % и се стремим и към понижаваме и на цените. Нещата се движат малко по-бавно, в сравнение с чакаме, само че считаме, че ще стигнем 95 % преди зимата. Колегите от Европейска комисия дружно с Белгия, Холандия и Франция ни оказват помощ за общия потенциал. Инфраструктурата, която построяваме като складове е подготвена и за водород, като допустимо най-бързо ще можем да превключим на този енергиен източник. "  

Румъния към този момент е разширила ограниченията за отплата за битови и небитови консуматори до август 2023 година поради високите цени на енергоносителите. Стъпки в тази посока е подхванала и Гърция. В Хърватия към този момент има таван на електрическата енергия, а хърватското държавно управление е приело огромен пакет от 2,8 милиарда евро за подкрепяне на жителите и стопанската система в кризистаната обстановка, заяви по време на изключителното съвещание в Брюксел хърватският министър на енергетиката Давор Филипович. 

България се оказа на едно от последните места по ресурси на газ. Служебният енергиен министър Росен Христов осведоми Съвета: 

" Повечето от потребителите на газ в България към този момент минаха към различни горива поради високите цени на газа. Затова и държавното управление не планува спомагателни ограничения. Най-големият консуматор на газ " Топлофикация София " прави цялостна рационализация, само че тя няма да е подготвена за този отоплителен сезон. Внасяме съвсем всичкия газ, който се използва в България и поставяме огромни старания да диверсифицираме доставките. Осигурили сме потребностите за септември и октомври, продължаваме договарянията, с цел да осигурим доставките до края на зимния сезон. Хранилището ни е запълнено над 60 на 100, като задачата ни е до октомври да достигнем 80%. "

 

Съдържанието е предоставено от, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Материалът е продуциран от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР