На прага на арктическата зима шестимата българи на Антарктида останаха

...
На прага на арктическата зима шестимата българи на Антарктида останаха
Коментари Харесай

Трудният път към дома: Българските полярници най-накрая потеглиха към страната ни

На прага на арктическата зима шестимата българи на Антарктида останаха на ледения остров за неопределен срок. Причината - нови случаи на COVID-19 на кораба, с който трябваше да стартира прибирането им към дома. Развръзката на тази обстановка обаче е щастлива, както споделя ръководителят на експедицията Христо Пимпирев.

Нови инфектирани измежду екипажа на чилийския ледоразбивач „ Акилес “ удължиха карантината на кораба. Той трябваше да отплава през днешния ден за Антарктика и с него да бъдат прибрани нашите шестима полярници от зазимената към този момент българска база на остров Ливингстън.

Все отново единственият чилийски транспортен съд сега в региона на Южношетландските острови - дребният боен „ Лаутаро “, се съгласи да промени програмата си.

„ Много късно през нощта през вчерашния ден водихме договаряния с чилийския институт за транспортен съд който да ги вземе, тъй като нашите не можеха да седят повече, свършваха питателните артикули макар помощта на испанците, горивото. Зимата настава по този начин, че успяхме да намерим един избавителен вид - последния транспортен съд, който се намира в района “, изяснява Христо Пимпирев.

Сега българите би трябвало да стигнат до остров Кинг Джордж, където на Чилийската база „ Ескудеро “, ще изчакат уругвайския боен аероплан „ Херкулес “, който в последния миг одобри да ги транспортира до Пунта Аренас с планувания си полет за 12 април.

„ Духът им е жизнен, въпреки всичко те са полярници, имат и няколко експедиции зад тила си, държаха се мъжки, щастливи бяха че ги взеха “, споделя Пимпирев.

Около 20 април се чака българите да стъпят на родна земя.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР