На повечето от нас в големите градове им се е

...
На повечето от нас в големите градове им се е
Коментари Харесай

Може ли хора, които не притежават апартамент в дадена сграда, да закупят паркомясто пред нея?

На множеството от нас в огромните градове им се е случвало да не могат да паркират пред дома си заради липса на паркоместа. 

С направените промени в Закон за устройство на територията се внесе изясненост какво може да съставлява едно място за паркиране, като в чл.37 ал.4 от същия закон е указано, че в постройка в режим на етажна благосъстоятелност, нужните места за паркиране се обезпечават с капиталовия план в: 

1. паркинг - гараж със статут на независим обект в постройката, или

2. паркинг - гараж със статут на обща част в постройката, или

3. отделни места за паркиране със статут на принадлежност към съответните независими обекти в постройката,

Разлика сред гараж и паркомясто е, че преди всичко паркомястото може да бъде закупено на доста по-ниска цена, заради обстоятелството, че на паркоместата не е предназначен независим статут.

За паркоместата в комплексите от " затворен вид “ или въобще в здания, които са с режим на етажна собственост инвеститорът е задължен да обезпечи паркоместа, като на всеки независим обект би трябвало да бъде обезпечено настрана паркомясто. 

Много постоянно паркоместата се продават като идеални части от общите елементи на постройката или от Урегулиран аграрен парцел (УПИ), върху което е издигната сградата т.е. те могат да се имат единствено от хора, претижаващи парцел в постройката. По тази причина хора без благосъстоятелност в дадена постройка не могат да купят и паркомясто.

Съвета на брокерите тук е, в случай че занапред се закупува жилище без алтернатива за гараж или паркомясто да се обърне внимание какъв брой елементарно се намира места за паркиране към постройката. Добре е да помислят дали ще имат решение след 5 години, дали има платени паркинги наоколо и прочие

Не са необичайност случаите, в които купувачите се отхвърлят от покупката на парцел, поради неналичието на място за паркиране
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР