На повечето от нас, в даден момент, им се е

...
На повечето от нас, в даден момент, им се е
Коментари Харесай

Проверка на кредитна история - бързо и лесно

На множеството от нас, в даден миг, им се е налагало да потърсят финансова помощ от банка или небанкова институция. Причините могат да бъдат разнообразни - закъснение на заплата, безработица, непредвидени разноски и други Преди да ни бъде отпусната парична поддръжка, чиновниците на институцията ревизират нашата история като кредитоискатели, с цел да открият дали сме надеждни претенденти. Централният кредитен указател (ЦКР) дава подробна информация за всички наши минали и настоящи отговорности, както и изчерпателна последователност за това по какъв начин сме плащали дължимите вноски.

Каква информация ни дава кредитният указател?

Кандидатстването за заем е обвързано и с инспекция на досието, споделят от Когато кредитоискателят изпрати своята молба за парично подкрепяне, финансовата му история бива тествана в ЦКР. Налична е следната информация:

- в случай че лицето има просрочия и настоящи отговорности, заемът може и да не се отпусне, тъй като претендентът е избран за обезсърчителен. Небанковите институции също слагат условия за регулярен приход и положително досие, когато става дума за потребителски заеми, изплащането на които би трябвало да се извършва в срок;

- Централният кредитен указател е основан от Българска народна банка за обезпечаване на по-голяма непоклатимост и сигурност на финансовата система - в ЦКР може да се открият сведения, свързани с финансовата история на длъжници и получатели на заеми. Тази информация е значима за банковите и небанковите институции, които вършат в детайли изследване на претендентите, преди да провиснал кредита;

- инспекцията на историята по заемите е наложителна стъпка преди отпущането на заем - оценката на риска оказва помощ на институциите да сортират лицата, на които да провиснал финанси, като за задачата се прави информация в Централния кредитен указател, където е налична информация за отговорностите към банки, компании за бързи заеми, задължения към лизингови компании, както и детайлите по всяко обвързване.

От Кеш Кредит припомнят, че инспекцията на историята по заемите на всеки кредитоискател се прави предвид на правилно въведени персонални данни, като ЕГН, с цел да се получи подробна информация. Подобно деяние оказва помощ за верния асортимент на претендентите за заем.

Кой може да прави инспекция?

До Централния кредитен указател имат достъп финансовите институции и всички физически лица, които желаят да ревизират досието си. Справката може да се извърши персонално и онлайн - всеки има право на една безвъзмездна инспекция през годината, като при последваща поръчка се ползват откритите такси.

Може да се изпрати заявление и посредством пощальон, като е значимо то да бъде подписано и нотариално заверено. Онлайн кредитният указател е желана алтернатива, тъй като икономисва скъпо време. Изискването е да се употребява електронен автограф, който да се приложи в справката за финансовата история.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР