На последното заседание на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС)

...
На последното заседание на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС)
Коментари Харесай

На последното си заседание съдебният съвет отказа да даде отчет на работата си

На последното съвещание на пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) болшинството от членовете му отхвърлиха да се отчетат за свършеното през последните 5 години. Предложението бе на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, само че не бе признато: 9 гласа " за " и 10 " срещу ".

На съвещанието участваха 19 от 25 членове, отсъстваше основният прокурор Сотир Цацаров, който е на посещаване в чужбина. А ръководителят на Върховния административен съд Георги Колев си потегли при започване на съвещанието.

Мандатът на Висш съдебен съвет изтича на 3 октомври, ден по-рано обаче за последно ще заседава съдийската гилдия, която би трябвало да освободи от служба новоизбраните членове от съдийската квота и да избере краткотраен началник на Софийския градски съд след признатата оставка на Калоян Топалов.

Церемонията по встъпването на новия състав на правосъдния съвет ще е на 3 октомври в столичната Съдебна палата.

" Има доста решения, от които би трябвало да ни е позор "

съобщи преди съвещанието на съвета Галина Карагьозова, която е част от малцинството. Тя сподели, че не може да отличи едно съответно решение като най-срамно, а по-скоро цели трендове. Отличи безпринципността при много значими обстановки, когато не е било ясно от какво са подбудени дейностите на членовете на Висш съдебен съвет.

Подчерта, че индикатор за това е, че част от решенията им са били и явно незаконни, тъй като са анулирани от Върховния административен съд (ВАС).

Тя уточни и свършените неща като първите съществени стъпки в правосъдната карта и общата деловодна система. Допълни, че на новия съвет му следва доста работа.

Юлиана Колева също бе измежду малцината, които пожелаха да разясняват пред публицистите отминалите 5 години, само че се концентрира върху положителното. " Съветът свърши доста работа, в това число и невидяна ", разгласи Колева.

Сред свадите, които обществото ще помни, тя първо уточни още веднъж кадровите решения на Висш съдебен съвет. На въпроса дали членовете на съвета са били кардинални при назначенията, тя отвърна:

" Ако бяха поредни решенията, нямаше да има кавги "

За край Колева, която на няколко пъти гласоподава дружно с " малцинството " в съвета съобщи, че ще се върне към адвокатската специалност и е завършила с провокациите, тъй като желае " нещо по-постоянно и по-трайно - в това число и като полезности. "

Друг член на съвета- Незабравка Стоева , от болшинството - съобщи, че ѝ би трябвало време за персонална равносметка. " Нека мине време и сама да премисля. Може времето да ни осъди – може някое решение в този момент да наподобява правилно, пък да се окаже, че не е правилно ", разяснява тя

Бащата на дамата, от която депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски има дете - Васил Петров, отхвърли да разяснява активността на съвета. Той единствено сподели: " Довиждане на всички ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР