На последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК се е

...
На последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК се е
Коментари Харесай

Спор в Надзорния съвет на Касата за разпределението на 6 млн. лв. от резерва за болниците

На последното съвещание на Надзорния съвет на НЗОК се е разгорял спор за разпределението на 6 млн. лева от запаса на Касата за болнична помощ, излиза наяве от стенограмата на съвещанието. Според оферти дневен ред трябваше да бъдат прегледани и общите стойности по РЗОК за разпределението на средствата към изпълнителите на болнична здравна помощ за интервала на възнаграждение октомври – декември 2022 година

Според шефа на Здравната каса проф. Петко Салчев разпределението би трябвало да се случи преди 30 септември, тъй като от РЗОК би трябвало да се върне информация с техните планове и оферти по лечебни заведения. Според ръководителя на Надзора доктор Александър Златанов също освобождението на средствата от запаса би трябвало да се случи по време на съвещанието от 28 септември, тъй като годината изтича.

„ Аз поддържам предлагането на доктор Златанов за разискване, разкриване на запаса. Не виждам за по кое време да се отсрочва този въпрос, защото към този момент сме съвсем октомври. Знаем всички, че бюджетът не би могъл да бъде употребен идната година. Той ще бъде върнат според законовия ред. Тези стойности, които са избрани за тази година, в случай, че не сме наясно по какъв начин ще действат лечебните заведения, досега те се намират в режим да им се желаят планирани стойности. Мисля, че би трябвало да бъдат оценени и употребявани в актуалната година “, споделя представителят на КРИБ адв. Свилена Димитрова.

„ Максималните пари, които се освобождават с днешното решение на Надзорния съвет, са към 271 млн. лева Отчетените средства на най-силния месец, който е сега, са 230 млн. лева Ние в действителност доразпределяме в допълнение средства до края на годината по равно на лечебните заведения, които имат право по механизма да трансферират или да прихващат съответните суми. Ние предлагаме въз основата на нашите калкулации да бъдат освободени 6 млн. лева Имаме аргументация за какво са тези 6 млн. лева от този запас и чак тогава на края на годината може да се реши, в случай че не доближават пари на лечебните заведения, споделям – в случай че не доближават пари, тогава да бъде освободен запасът “, споделя проф. Салчев.

Той прецизира, че месечните стойности са избрани, като се взима най-високата избрана от предходния Надзорен съвет месечна стойност, плюс това, което районните каси са споделили, че се извършва допълнително в избрани лечебни заведения.

„ В момента лечените заведения имат бюджети, които съставляват към 83% от това, което ще проработят, избрани с решение на Надзорния съвет през месец май. Имаме образувана спестовност на цялата страна 105 млн. лева и имаме образувана негативна стойност 43 млн. лева Гледаме да запазим стойностите на 100%, които са към м. август и м. септември да бъдат на 100% по-нататък разпределени и по този начин са разпределени по РЗОК на лечебните заведения. Там, където имаме изразена негативна стойност, защото лечебните заведения работят нови действия и така нататък, да може да им се увеличи тази стойност вероятно по техните поръчки и те да не вършат по-нататък „ надлимитна “ активност “, споделя още проф. Салчев.

Представителят на Министерство на здравеопазването Мария Беломорова обаче показва противоречие с избраната от Касата сума. „ Аз не виждам ясни претекстове за какво 6 млн. лева тъкмо, а не друга сума. Наистина няма претекстове за това, което ни е препоръчано. Наистина не съм уверена това ли би трябвало да освободим сега от запаса и другото е, че не излиза наяве по какъв начин тъкмо, на какъв принцип, каква е базата за установяване на новите месечни стойности за септември, октомври и ноември. Наистина нямам информация какво гласоподавам сега “, споделя тя.

Пълния текст на стенограмата може да видите 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР