На последния девствен континент на ЗЕМЯТА няма вируси, макар че

...
На последния девствен континент на ЗЕМЯТА няма вируси, макар че
Коментари Харесай

АНТАРКТИДА – реката, която тече на обратно

На последния непорочен континент на ЗЕМЯТА няма вируси, въпреки че можеш от цивилизацията да донесеш латентни бацили. Няма и извънземни, най-малко към този момент. Но геоложките и биоложките изследвания ни дават една непредвидена картина на континента. Такъв, какъвто е бил преди примерно 90 милиона години. Това е историята, която ще ви опиша през днешния ден, след съвсем едночасовата разходка до РЕКАТА, КОЯТО ТЕЧЕ НА ОБРАТНО.

Денят е доста наследник, този цвят идва от топенето на ледовете - айсбергът пред базата, който ме въодушевяваше за утринното кафе, изцяло се е стопил. Снегът в близост обаче е мръсно бял, това е от пепелта на вулкана Дисепшън, който се задейства преди седмица. Но – умерено, всичко се следи. Океанът през днешния ден не наподобява на ледена чорба, а по-скоро на морето по Северното ни Черноморие.

На утринната директива командирът въз основата Йордан Тодоров още веднъж предизвестява за заплахите по тънкия лед, в който са се отворили цепнатини. Не е уместно за работа на открито, а за работа в лабораториите. С сътрудника Живко Константинов използваме деня и ние за научните си цели.

Фосилите - континентът преди 90 милиона години

За това споделя доктор Стефан Велев, както самичък се дефинира - геолог по предопределение и специалност. Човек с опит - 5-та антарктическа експедиция. С двама свои сътрудници той прекара 2 седмици на палатка на Уилямс Пойнт, нос далечен на към 5 часа по море от тук. Две седмици на палатка, от които 4- 5 дни закотвени в нея поради неприятното време. Тук е по този начин – работиш, когато то ти разрешава. За 5 години климатът се е трансформирал. Никога до момента не ги е валяло 5 дни подред проливен тропически дъжд.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР