На последната за годината среща на върха лидерите на ЕС

...
На последната за годината среща на върха лидерите на ЕС
Коментари Харесай

Евролидерите без съгласие за ковид ограниченията и за класифицирането на ядрената енергия като зелена

На последната за годината среща на върха водачите на Европейски Съюз не съумяха да реализират единодушие по ограниченията за пътешестване, свързани с разновидността Омикрон, както и по въпроса за нуклеарната сила. 27-те водачи на Европейския съюз се затрудниха да намерят обща позиция по отношение на рестриктивните мерки за пътешестване и спомагателните ограничения за попречване на разпространяването на най-новия вид на COVID-19.

След срещата на върха в Брюксел те разгласиха изказване, в което се споделя, че всички нови ограничавания би трябвало да се " основават на справедливи критерии и да не подкопават действието на единния пазар или да попречват непропорционално свободното придвижване сред страните - членки на Европейски Съюз ".

Лидерите на Европейски Съюз също по този начин обявиха, че желаят " бързо приемане " на проектите за ограничение на валидността на европейския дигитален документ за имунизация, прочут също като " зелен паспорт на Европейски Съюз " до девет месеца за първите две дози, в случай че лицето не получи подсилваща инжекция.

В изказването се споделя, че Европейската комисия " ще одобри делегиран акт по този въпрос ", само че не прецизираха по кое време ще стане това.

На конференция след срещата на върха ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел съобщи: " Научните данни са от основно значение, когато става въпрос за този нов вид омикрон, и ние сме изцяло ангажирани, с цел да ускорим третата доза. Също по този начин сме изцяло ангажирани с укрепването на равнището на съгласуваност във връзка с подвижността. "

Срещата на върха продължи по-дълго от предстоящото, защото страните от Европейски Съюз дебатираха листата за установяване на енергийните източници като част от проекта на Европейски Съюз за екологизиране на стопанските системи.

Редица страни, които са срещу нуклеарната енергетика, като Германия, Австрия и Люксембург, се борят нуклеарната сила да не бъде класифицирана като " зелена ".

Така водачите на Европейски Съюз не бяха в положение да разгласяват никакво изказване, обвързвано с по този начин наречената " таксономия " на блока - процесът на установяване на това какво се класифицира като зелена сила и какво не.

Франция, която разчита на нуклеарната сила, упорства тя да бъде считана за резистентен и „ зелен” енергиен източник в Европейски Съюз. " Различията към масата означаваха, че не можахме да реализираме единодушие по заключенията. Ще се върнем още веднъж към това ", съобщи ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Мишел след срещата на върха, заяви БГНЕС.

В знак на френско-германското единение немският канцлер Олаф Шолц даде взаимна конференция с френския президент Еманюел Макрон в Брюксел. Но двамата водачи не можаха да избегнат обстоятелството, че се намират на противоположните страни на този спор.

„ Перспективите са малко по-различни във връзка с пътя, който двете ни страни имат намерение да следват ", съобщи Шолц. " Отдавна Германия е взела решение, че нуклеарната сила няма да играе роля за нас в енергийния преход ".

Около 70% от електрическата енергия във Франция се създава от атомни електроцентрали.

Държавните и държавните ръководители от Европейския съюз взеха решение да удължат с шест месеца икономическите наказания против Русия, които са обвързани с осъществяването на Минските съглашения за споразумяване на спора в Украйна до 31 юли 2022 година Европейски Съюз насочи взаимно предизвестие към Русия, че ще бъде изправена пред " солидни последствия ", в случай че нахлуе в Украйна, което ще включва ограничения, координирани със съдружниците.

Лидерите одобриха декларация, в която се споделя, че Москва би трябвало да " деескалира напрежението, провокирано от военното скупчване ", което е провела по границата с Украйна, и я приканиха да се включи в дипломатически договаряния посредством съществуващия конгрес с Париж, Берлин и Киев.

Едно навлизане би довело до " съществени ограничения в отговор, в това число ограничаващи ограничения, координирани с сътрудниците ", се споделя в заключенията от срещата на върха на фона на известията, че Съединени американски щати упорстват европейците да приготвят взаимен ответен удар против Москва.

Предупреждението пристигна в миг, когато западните съдружници изрично отхвърлиха опита на Русия да осуети упоритостите на Украйна за участие в НАТО и напъните на съветския президент Владимир Путин да се контракти непосредствено със Съединени американски щати за разрешаване на рецесията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР