На посланика на Естония в Русия е наредено да напусне

...
На посланика на Естония в Русия е наредено да напусне
Коментари Харесай

Русия нарежди на естонския посланик да напусне страната

На посланика на Естония в Русия е подредено да напусне страната до 7 февруари, откакто Кремъл упрекна страната в " русофобия ".

В изказване съветското външно министерство съобщи, че Естония е " целеустремено разрушила " връзките си с Москва.

Маргус Лайдре е първият дипломат, който Русия изгони след нахлуването в Украйна предходната година.

Естония отговори, като помоли съветският дипломат да напусне до същата дата.

Ходът на Русия против Лайдре идва, откакто Естония неотдавна подреди понижаване на размера на съветското посолство в Талин.

На Москва беше казано да понижи посолството си от 17 на 8 души до края на януари. В изказване през януари Естония сподели, че чиновниците на посолството са престанали да търсят прогрес в връзките сред страните след експлоадирането на спора.

Напрежението беше нараснало и предходната седмица, откакто представители на 11 страни от НАТО се събраха във военна база в Естония, с цел да обсъдят набор от нови пакети, които да оказват помощ на Украйна да си върне територията и да отблъсне всяко по-нататъшно съветско нахлуване.

Външното министерство на Латвия също изиска съветският дипломат да напусне до 24 февруари и сподели, че страната ще поддържа Естония, като понижи дипломатическите връзки с Русия.

Г-н Laidre е назначен в Руската федерация от 2018 година и преди този момент е заемал длъжността в Обединеното кралство и Финландия.

Той работеше от посолството на Естония в Москва, а в този момент ще бъде заменен с шарже д`афер - посланик от по-нисък сан, изпълняващ длъжността дипломат.

В изказването на съветското външно министерство се споделя: „ През последните години естонското управление целеустремено унищожи цялата гама от връзки с Русия. Тоталната русофобия, култивирането на неприязън към нашата страна бяха издигнати от Талин в сан на държавна политика.

„ Сега Естония предприе нова неприятелска стъпка за коренно понижаване на броя на личния състав на съветското посолство в Талин, потвърждавайки линията към срив на връзките сред нашите страни. В отговор съветската страна реши да намали дипломатическия представител в двете страни страни за краткотраен шарже д`афер “.

В прессъобщението се прибавя, че господин Laidre е бил извикан в министерството в понеделник, където е бил помолен да напусне страната. Изявлението приключва с изтъкване, че развиването на връзките сред двете страни в този момент зависи от Естония.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР