На португалските роми все още често им се случва да

...
На португалските роми все още често им се случва да
Коментари Харесай

Керамични жаби и "етническо" преброяване плашат португалските роми

На португалските роми към момента постоянно им се случва да ги държат надалеч от кафенета и магазини с керамични жаби, сложени на входа, споделя Алмеринду Лима, деятел от общността, смутен в последно време от план за броене на " етническо-расовите " малцинства.

В ромската просвета се счита, че жабите носят злощастие и някои употребяват това поверие, с цел да покажат на ромското малцинство, че не е добре пристигнало, поставяйки керамична жаба на витрината си. Темата присъстваше в творба на португалската режисьорка от ромски генезис Леонор Телиш, наградена на фестивала " Берлинале " през 2016 година със " Златна мечка " за най-хубав късометражен филм.

Алмеринду Лима счита, че суеверието към жабите и ромите е " просто градска легенда ", само че все пак се усеща засегнат от " прикрития расизъм и перфидна дискриминация ", изразена посредством привидно безопасен предмет. Роден в от Томар (Централна Португалия), Лима неотдавна се оженил и се преместил в окръг Брага в северозападната част на страната, където му било " доста мъчно да откри апартамент чартърен ", споделя той пред Агенция Франс Прес, уверен, че е получил доста отводи по простата причина, че е ром.

" Институционален расизъм "

Няколко организации, които съставляват общността, състояща се от 40 до 60 хиляди души, предизвестиха за риск от " непозволено потребление " на " етническо-расовите " данни, които - за първи път в Португалия - може да бъдат събирани при идващото общо броене на популацията, планувано за 2021 година

" Настоящият обществено-политически подтекст в Европа, белязан от усилване на въздействието на популистките придвижвания, което не подмина и Португалия, буди опасения от непозволено и " расовизирано " потребление на данните ", декларират в официално съобщение организациите.

Работна група към португалския Висш комисариат по миграциите, от която социалистическото държавно управление изиска да обърне особено внимание на въпроса, даде в края на март позитивно мнение за събирането на информация за етническия генезис на хората, живеещи в Португалия.

" Опасяваме се от законодателство на институционалния расизъм ", изяснява Алмеринду Лима, който съставлява ромите в работната група, наблягайки, че " всяка информация от преброяванията е обществена ".

Мярката обаче се поддържа от организациите, които пазят правата на хората от африканските имигранти. " Държавата има потребност от точни и подробни данни, с цел да се бори против расизма ", пази я ръководителят на организацията " SOS Расизъм " Мамаду Ба, давайки образец с ограниченията за позитивна дискриминация при достъпа до обучение и жилища.

Антиромски деятел

Националният статистически институт, който би трябвало да се произнесе по въпроса през юни, се разгласи за " най-компетентната институция за предпазено събиране, обработка и запазване на данните " и разкритикува " незаконното събиране на данни ", практикувано от полицията или лечебните заведения.

В допитване на Португалския католически университет 80 % от интервюираните споделят, че утвърждават включването на въпрос за етническо-расовия генезис при бъдещото броене, а 90 на 100 са изразили мнение, че някои групи са жертва на дискриминация в Португалия.

Правителството счита за " належащо да разполага с данни ", както предлагат интернационалните институции като Комитета на Организация на обединените нации за унищожаване на расовата дискриминация, само че държавният секретар за поданството и равенството Роза Монтейру, която споделя, че схваща " всички опасения ", отбелязва, че " в този момент би трябвало да се изследва кой е на-подходящият метод за събирането им ".

Португалските роми са изключително обезпокоени от влизането в политиката на една противоречива персона - Андре Вентура, който притегли публичното внимание с обвиняванията си към ромите, че живеят " съвсем извънредно от държавни дотации ".

Вентура стана прочут с участията си в телевизионни диспути, отдадени на футбола. Той обаче оглави листата на коалиция, получила 1.5 % от гласовете на европейските избори, което значи близо 50 хиляди гласа. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР