На поредна работна среща представители на първите две политически сили

...
На поредна работна среща представители на първите две политически сили
Коментари Харесай

ГЕРБ и ПП не се разбират за инвестиционните планове, допълнително ще ги напасват

На поредна работна среща представители на първите две политически сили нищиха бюджета. Темата за държавните пари е базата, на която ще се ръководи страната, съобщи някогашният финансов министър от ГЕРБ Кирил Ананиев. По някои от главните точки представителите на Бойко-Борисовата партия се съгласиха с тези на ПП-ДБ, само че има и моменти за донапасване. 

“Съгласен съм с това, за което се разбрахте на срещата на водачите, че обстановката е изключителна, ексцентрична, по какъв начин това се отразява върху бюджетния развой.  В момента имаме предложение на Министерство на финансите, което ще проучваме и разгледаме. То е направено въз основата на настоящите политики, като е взето поради доклада на бюджета за предходната година. С всичките му дефекти, ще стане въпрос и за този доклад.

В същото време двете политически сили се схванаха да разработят своята управническа стратегия. Тя също би трябвало да бъде остойностена, като тези два процеса би трябвало да вървят редом. В един миг би трябвало да се съберат, с цел да реализираме поставените от нас цели. Крайният резултат ще бъде базата, на която ще се ръководи страната ”, добави той. 

“Не знаем какво има в финансовата стратегия. Това е първият въпрос, на който би трябвало да намерим отговор, от сътрудниците от Министерство на финансите, може би още през днешния ден. Трябва да си приказваме и за консолидация във връзка с политическите цели.

Конкретен образец: във вашата стратегия са заложени на годишна база вложения от порядъка на 12,5 милиарда. Боя се, че това число би трябвало да бъде леко ревизирано поради бюджетните действителности. Двата процеса би трябвало да текат редом ”, съобщи, от своя страна, Томислав Дончев. 

Теменужка Петкова зададе въпрос на ПП-ДБ за желанието им да се приготви управническа стратегия със период на деяние 18 месеца. “В тази връзка ние би трябвало доста добре да уточняваме това, което е заложено във вашата управническа стратегия, защото то планува цялостен четиригодишен мандат. Говорейки за бюджета, ще се наложи да помислим и за тригодишната бюджетна прогноза и по какъв начин ще подходим към нея. Трябва да кажете кое вие смятате за значимо за тези 18 месеца и че би трябвало да бъде осъществено. Трябва да остойностим всяка една от тези ограничения, с цел да кажем имаме ли запас и опция ”, уточни тя. 

Асен Василев посочи, че преди всичко е добре да се прегледа базисният бюджет, препоръчан от финансовото министерство. “Да погледнем какви са заложените в него политики и къде има запаси. След това да забележим вероятно какво пространство остава за спомагателни ограничения и това да се приоритизира.

Моето предложение е да зададем серия от въпроси на Министерство на финансите, с цел да приготвят серия от сюжети. Единият сюжет, който съгласно мен е рационален, е какво се случва, в случай че ние получим едно от двете заплащания тази година, което наподобява може би най-реалистично.

Да осъществим всички законопроекти и ограничения, отвън законопроектите, които са 60 на брой и в границите на държавното управление, които трябваше да бъдат изпълнени към декември предходната година.

Да кажем, че доникъде на годината могат да бъдат изпълнени и да се получи заплащане на база на това. Мерките за третото заплащане може би не е доста реалистично да считаме, че ще бъдат изпълнени. Това е едното искане - да създадат съответния план.

Да се направи и план, който са дали като линия при тях, само че да потвърдят резултата и да го заложат в бюджета, е при 100% дял от държавните предприятия, в случай че има потребност от изключения. Миналата година имаше 3-4 предприятия с изключения. Това да се изговори и да се изясни за какво има потребност от изключения ”, добави той. 

Според Асен Василев има непонятен растеж от над 43% в разноските за прехрана, по отношение на предходната година. “Предлагам да се направи план, който да е съгласуван със заложената инфлация по отношение на предходната година, която мисля, че е заложена към 8,5-9 % в бюджета и това какво значи като разноски за прехрана, в случай че те набъбнат с темпа на инфлация, а не с 43%. Ако има изключения по избрани ведомства, дано забележим за какво ги има. Ако има стартирани огромни планове, които постановат нещо в издръжката, което да е по-драматично, да вземем за пример ”, добави той. 

Василев означи,  представен от " Novini.bg ", че приходите, като безспорна стойност в Митниците порастват съвсем толкоз, колкото и тези в Национална агенция за приходите.

“Въпреки че Национална агенция за приходите събират 2 пъти и половина повече доходи. Да се види какво обуславя този по-малък растеж на доходи, изключително от Данък добавена стойност. Заложеният растеж на доходи от Данък добавена стойност е по-нисък от заложената инфлация, без да броим растежа на Брутният вътрешен продукт. Да се види деликатно в приходите от акцизи на Агенция “Митници ” - беше вдигнат акцизът на цигарите, тази нова ставка влезе в действие от 1 март, да забележим дали е изцяло отразена в приходите на Агенция “Митници ".

Предлагам методът за капиталовюата стратегия да бъде една концепция по-диференциран. За плановете над избрана стойности, примерно над 50 милиона, да се даде степен на подготвеност: дали има определен реализатор и планът се извършва, дали има пусната поръчка, по кое време се чака да бъде определен реализатор, дали още сме на фаза правене на документи преди да е пусната поръчка. Ако е по този начин, шансът да се направи този разход става доста най-малък. Да огледаме финансовата стратегия огромен план като огромен план ”, уточни той. 
ТЕМА преди 20 часа 5807 преди 1 ден 3231 преди 2 дни (обновена) 2600
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР