На поредица от нарушения в избирателните секции в плевенските села

...
На поредица от нарушения в избирателните секции в плевенските села
Коментари Харесай

На редица нарушения в изборния ден се натъкна екип на БНТ в Буковлък и Дисевица

На поредност от нарушавания в изборните секции в плевенските села Буковлък и Дисевица се натъкна екипа на Българска национална телевизия.

Кандидат за кмет на Плевен влезе в изборно помещение в с. Буковлък. До секционните изборни комисии са разлепени пропагандни материали. Два телевизионни екипа - единият на Българска национална телевизия, бяха изгонени от една от секциите. В с. Дисевица хората гласоподават всеобщо с пропагандни картончета в ръка вътре в изборното помещение.

В момента в селото има засилено полицейско наличие, дойдоха и сили на жандармерията.

Ето по какъв начин видяха изборния ден в селата Буковлък и Дисевица Александър Марков и оператора Станислав Златев:

плевенското село Буковлък още преди обед . Кандидат за кмет на град Плевен влезе, без да има право, в изборното помещение. Между него, покровителите му и членовете на СИК стартира скандал надсписват ли се бюлетини.

Секунди по-късно човек, който не е член на секционната комисия, само че участва в помещението, видя, че екипът ни снима абсурда и ни изгони от помещението. Трима служители на реда следиха протичащото се.

" Вътре съвсем цялото е цялостно безсрамие. Всеки си прави, каквото си пожелае. Драскат, пишат, съпровождат ", споделя Венцислав Христов, покровител на претендент за кмет.

Екипът ни направи втори опит да влезе в изборната секция, само че той още веднъж се оказа несполучлив.

Минути по-късно, извикани от наблюдаващи, идват членове на ОИК, които не знаят дали вратата би трябвало да е затворена, или отворена.

" Нямаме инструкции дали може да е отворена, или затворена. Въпросът е да не се нарушава изборният развой и да има директна видимост ", сподели Николай Яков, секретар на ОИК-Плевен.

Пряка видимост няма. Но всички в селото знаят за кого ще гласоподават. А тъкмо пред изборната секция за похлупак има разлепени пропагандни плакати.



В село Дисевица много хора гласоподават с картончета с лика, номера на бюлетината и името на един избран претендент за кмет. Влизат с картончетата в изборното помещение. Една от гласоподавателките споделя с екипа ни, че получила картончето извън. Някои от дамите крият картончетата в облеклата си, а председателката на секционната изборна комисия Елеона Пулиева не вижда проблем в това.

В края на нашия престой в Дисевица се наложи членове на СИК-а сами да сгъват бюлетината на гласуващите, тъй като те не можеха сами.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР