На политическата сцена има нов играч, който по всяка вероятност

...
На политическата сцена има нов играч, който по всяка вероятност
Коментари Харесай

Как Кирил Петков и Асен Василев се прегърнаха с бивш партньор на Валери Симеонов?

На политическата сцена има нов състезател, който по всяка възможност ще промени разпоредбите, по които се играе играта. Може би и резултатите от нея. Факт стана политическият план на “дуото от Харвард” - някогашните министри Кирил Петков и Асен Василев. И до момента в който анализатори считат от чий електорат ще дръпне новият план, а партиите на смяната (които не можаха да я случат) протягат ръка в опит да запазят цяло личното си парче от тортата.

Протегнатата ръка за взаимно явяване на изборите не бе призната и по този начин за часове още през вчерашния ден стана ясно, че “Продължаваме промяната” е избрала различен сътрудник в борбата си за Народното събрание - партия “Волт” и “Средна европейска класа”.

Политиците обаче разчитат на късата социална памет. Покрай купища кавги хората не помнят кой какъв е, какви ги е правил през годините, с кого си е “лягал” и с кого се е разлюбвал.

Затова е от голяма значимост да се напомнят обстоятелства като този...

Не напълно от дълго време - точно на Свети Валентин (14 февруари 2019 г.) актуалните сътрудници на Петков и Василев от “Средна европейска класа” вземат решение да повдигнат за лидер на листата за евроизборите Валери Симеонов от НФСБ. Към оня миг СЕК е част от “Обединените патриоти”, само че напущат през юли 2020 година - в разгара на летните митинги против държавното управление на Бойко Борисов и ГЕРБ и основния прокурор Иван Гешев.

Номинацията на Валери Симеонов от “Средна европейска класа” е и по претекст, че водачът на НФСБ “има темперамент да отстоява българските интереси”.

От тази номинация и днешните събития са минали малко повече от 2 години. За този интервал страната ни е била епицентър на голям брой политически земетресения.

Валери Симеонов бе вицепремиер, стана център на публичното неодобрение, разлюби се с Вътрешна македонска революционна организация и се яви на изборите през април с групировката на Веселин Марешки “Воля”. Това не пожъна триумф нито в 45-тото, нито в 46-тото Народно заседание и Симеонов остана отвън Народното събрание и двата пъти.

Константин Бачийски пък е един от мандатоносителите, определени от “Продължаваме промяната”. Петков и Василев имаха потребност от единствено една партия, с цел да имат шанса да вземат участие в изборите на 14-ти ноември и до последно бе ясно, че това е “Волт” на Настимир Ананиев. Снощи обаче внезапно стана ясно, че пакетът не включва единствено тях, а и “Средна европейска класа”. Бачийски бе един от участниците в митингите през лятото на 2020 година, а през октомври даже се появи в ефира на “Честно казано с Люба Кулезич”, с цел да опише за ДоганСарай.

“Много постоянно споделям, че " Росенец " е бермудският триъгълник и там изчезва законността. Предполагам, че там става въпрос на проявление и доказване, че има хора, които са над закона и дефинират в страната какво да се случи. В закона от време на време хората споделят, че това е " врата в полето ", само че даже когато се сблъскаш с тази врата и тя е затворена, те гледат да реалокират вратата. Да се прави същинска политика, в интерес на жителите, би трябвало да има на първо място господство на морала, тъй като по какъв начин да разчитаме на закона, когато те го трансформират, както им е угодно”, сподели тогава Бачийски.

Кирил Петков и Асен Василев пък сега са на гребена на вълната. Социологическите изследвания дадоха сред 8 и 9% на техния политически план още преди той даже да е станал факт. Ползват се с голямо публично доверие поради работата си в служебния кабинет и разкритията за схемите в Българската банка за развиване (и не само).

Проблемът обаче е, че към момента няма ясна стратегия, няма ясна визия, а само, че с десни принадлежности ще реализира леви цели, каквото и на процедура да значи това. Сиреч - имат доста въпроси, на които би трябвало да отговорят, преди гласоподавателят да им гласоподава доверие.

Може би прегръдката със “Средна европейска класа” е един от тях.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР