На политическа отстъпка за американските визи за българи се надява

...
На политическа отстъпка за американските визи за българи се надява
Коментари Харесай

Борисов се надява да извоюва отстъпка за американските визи за българи

На политическа отстъпка за американските визи за българи се надява Бойко Борисов. Това стана ясно по време на диалога на премиера с публицисти, които пътуват дружно с него за Вашингтон, с цел да отразят визитата му, написа 24 часа.

Борисов е оптимист, че визите за българи могат да паднат, макар че не сме изпълнили условието отводите на Съединени американски щати на българи да са под 3%. Според оповестен предишния декември отчет на Европейската комисия България има най-голям % на отводи за издаване на американски визи - 14,97%, от петте страни членки на Европейски Съюз, които остават с визи. Другите са Полша, Кипър, Хърватия и Румъния.

Пред публицистите на път за Вашингтон през днешния ден министър председателят изясни още, че няма смяна в позициите му отпреди години Черно море да остане място за " платноходки, яхти, туристи, мир и обич ". Черноморска база на НАТО на територията на България няма да позволи, безапелационен бе Борисов. И изясни, че американците доста добре знаят неговото отношение по този въпрос и надали ще го слагат по време на диалозите му с Тръмп. Той напомни срещата си в София с румънския президент Йоханис през 2016-а, когато изрично се опълчи на концепцията на северната ни съседка за основаване на обща черноморска флотилия от България, Румъния и Турция. Правителственият аероплан кацна в Рейкявик, с цел да презареди и по-късно продължи за Вашингтон.

В понеделник Борисов ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп. Двамата ще обсъдят стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати, отбелязвайки мощните и трайни връзки, които съществуват сред двете страни. Акцент ще бъде подложен върху методите за усилване на общите за двете страни ползи в региона на сигурността в подтекста на северноатлантическото партньорство и върху енергийната диверсификация. Срещата на Тръмп с Борисов в Белия дом ще бъде следващата с водачи от Централна и Източна Европа тази година. Преди това американският президент се срещна с водачите на Полша, Унгария, Румъния, Словакия, Австрия и Чехия, като акцент бяха проблемите с енергетиката, сигурността и икономическия напредък. Заедно с премиера в българската делегация са вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, който е и министър на защитата, както и министрите на финансите Владислав Горанов и на стопанската система Емил Караниколов. Борисов ще взе участие в гала по поднасяне на венец на Мемориала на незнайния боец в Националния гробищен парк “Арлингтън ”. Ще се срещне и с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг и с вицепрезидента на Националния демократически институт Шари Браян. Премиерът ще беседва и с представители на американския бизнес в постройката на Американската търговско-промишлена палата.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР