На полето, в здравния сектор, зад волана на камиона: след

...
На полето, в здравния сектор, зад волана на камиона: след
Коментари Харесай

По 15 паунда на час, но пак няма кой да работи във Великобритания

 На полето, в здравния бранш, зад кормилото на камиона: след Брекзита Англия страда от изострен дефицит на работна ръка. Няма кой да прибира реколтата, няма кой да кара камионите. Незаетите места са към този момент над 1 милион.

Събирането на реколтата е в разгара си. Но Ели Капър, която има плантация в Херефордшър, е мощно разочарована. На към една трета възлиза дефицитът на служащи в сектора, а поради неналичието на личен състав плодовете гният, оплаква се Ели Капър.

" Поляци, румънци, българи - доста отзивчиви и работливи служащи "

“Бяхме пуснали разгласи, че търсим 73-ма служащи за прибиране на реколтата. Кандидатстваха девет индивида, от които обаче единствено една жена беше още свободна. Накрая и тя стартира работа на друго място “, споделя Ели Капър и прибавя: “Не успяхме да наемем нито един английски служащ. Чрез медиатори в този момент имаме поляци, румънци, българи, руснаци, украинци - доста отзивчиви и работливи сезонни служащи. Не са толкоз, колкото искахме, само че най-малко можем да се оправим почти с прибирането на реколтата ". Британското държавно управление издаде допълнително 30 000 визи за задгранични служащи в бранша. Но съгласно Ели Капър това е прекомерно малко.

“Британските работни места за британците " - това беше един от лозунгите, който изигра сериозна роля в дебата към Брекзит. Но действителността след Брекзита наподобява по напълно друг метод.

От изострен дефицит на работна ръка се оплаква и Даниел Браун, който предлага перални услуги за хотели в Лондон. Преди Браун е имал 60 клиенти, само че му се наложило да приключи договорите с част от тях, тъй като не му доближават поне 30 чиновници. При това причината не е в заплащането - през летните месеци междинната седмична отплата е нараснала с над 8% в сравнение със същия интервал през миналата година.

“Просто не съумяваме да намерим чиновници ", казва Браун и добавя: " Заради Брекзита няма задоволително хора, които да се интересуват от такава работа. Един хигиенист в хотел получаваше преди към 9 паунда на час. Днес към този момент се оферират по 15 паунда, само че отново няма искащи ".

Във Англия икономическото възобновяване след пандемията върви по-бързо, отколкото в Германия. Но това значи и рекорден дефицит на работна мощ: над 1 милион чиновници и служащи са били незабавно нужни през последните три месеца. След рекордно нарастване през август броят на заетите във Англия към този момент надхвърля нивата отпреди пандемията. Според английската статистическа работа ONS през август този брой е достигнал 29,1 милиона души, а безработицата е спаднала до 4,6%. Експерти пресмятат, че дефицитът на работна ръка форсира растежа на заплатите.

Търсят се 100 000 тираджии

Особено осезателен е дефицитът на тираджии, защото в следствие от това в редица браншове се стига до съществени забавяния. От асоциацията на превозвачите пресмятат, че все още са нужни още към 100 000 водачи. И предизвестяват, че в случай че казусът не бъде решен, може да се стигне до повишаване на цените и сериозна инфлация. Затова от сектора упорстват за специфични визи за задгранични служащи.

Без основателна причина пожертвахме един добре работещ стопански кръговрат, казва Ели Капър.

“Досега обстановката беше печеливша и за двете страни - при нас идваха хора, които по-късно използваха направените пари за построяване на къща в родината си или за образованието на децата си. Сега обаче имиграционната политика се управлява само от идеологически съобръжения. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР