На площад „Батемберг“ стартира традиционният Софийски маратон, който за поредна

...
На площад „Батемберг“ стартира традиционният Софийски маратон, който за поредна
Коментари Харесай

40-ият Софийски маратон със специален акцент в подкрепа на донорството и трансплантацията

На площад „ Батемберг “ започва обичайният Софийски маратон, който за поредна година ще бъде най-голямото всеобщо спортно събитие в столицата с участници от страната и чужбина. Очакват се да има повече от 4 000 бегачи в три дистанции: 10 км, 21 км и 42,195 км., както и всеобщ старт от 5 км. В маратона се включат с обособен старт трансплантирани хора, лекари и поддръжници на идеята за донорство и трансплантация, които ще пробягат дистанцията алегорично. Инициативата е във връзка на Европейския ден на донорството и трансплантацията.
За пети път Маратон София има трасе с дължина 21 км, което е измерено и сертифицирано от представител на WA. Финалът на Маратона ще е пред Националната художествена изложба на площад „ Княз Александър I “. Маршрутът минава поредно през централните улици и булеварди: бул. „ Княгиня Мария-Луиза “, бул. “Витоша “, ул. „ Алабин “, ул. „ Ген. Гурко “, ул. “Георги С. Раковски “, бул. „ Цар Освободител “, бул. „ Васил Левски “, бул. „ Княз Александър Дондуков “ и продължава към изхода на София по бул. „ Владимир Вазов “.
Маратонът е включен в Календара на WA – Международната Атлетическа Федерация (www.WA.org) – за 2023 година и е номиниран с Бронзов етикет, както и в Календара на AIMS – Асоциацията на дълги шосейни бягания (www. aims-worldrunning.org) като пълновръстен член за 2023 година Софийският маратон е с място в Програмата на Wanda Age Group World Ranking – Ванда Световна ранглиста за възрастови групи (www.worldmarathonmajors.com) – като квалификационно съревнование за Световното състезание по маратон за ветерани.
08.10.2023

Повече вижте в репортажа.

Снимка: Булфото
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР