На Перперикон след 4-месечни разкопки вече са разкрити огромни участъци

...
На Перперикон след 4-месечни разкопки вече са разкрити огромни участъци
Коментари Харесай

Нови находки от Перперикон бяха показани за първи път

На Перперикон след 4-месечни разкопки към този момент са разкрити големи сектори от Южния квартал на античния град и огромен некропол от X-XII век наоколо до огромната базилика, открита при разкопките преди 4 години. Новите находки са от епохата на Античността и на Средновековието, а някои от тях през днешния ден бяха показани за първи път.

Уникален бронзов ключ за сандъче и пет кръста с изображения на Христос, на Богородица и на Апостолите допълват сбирката от находки, открити на Перперикон.
проф. Николай Овчаров: Единият от тях е изключително значим, тъй като е реликварий, изцяло затворен с в миналото вътре е било съхранявано най-вероятно мощи от някакъв светец, късчета, несъмнено, от мощите на някакъв светец.
Интересни за археолозите са и сребърни и бронзови украшения, както и монети с рядка нумизматична стойност.

проф. Николай Овчаров: Уникалната монета хистеминон от края на 11 век от император Алексий Комнин, която демонстрира безусловно края на една огромна икономическа и политическа рецесия във Византийската империя. Това е монета, която би трябвало да бъде златна, само че в действителност в нея златото е единствено 6 карата.
Друга скъпа монета, открита при разкопките, е от епохата на великия български цар Иван Асен Втори. По думите на Николай Овчаров подобен вид находки са доста редки и досега има известни към 30.

проф. Николай Овчаров: Тази монета стартира да циркулира, да се секат тези монети точно след огромната победа на Иван Асен Втори през 1230 година при Клокотница, когато той съумява да възвърне българската империя във типа ѝ от времената на цар Симеон.
Професор Овчаров има концепция сбирката от тази година да бъде показана на изложбата " Българска археология 2019 ", която ще бъде открита през февруари следващата година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР