На пазара вече можете да намерите „Изкуството да воюваш” на

...
На пазара вече можете да намерите „Изкуството да воюваш” на
Коментари Харесай

„Изкуството да воюваш” от Андрю Робъртс – лидерите, създавали история

На пазара към този момент можете да намерите „ Изкуството да воюваш” на английския професор по история Андрю Робъртс – сложен и нюансиран портрет на девет от най-добре познатите международни водачи, водили своите народи през тежки тествания.

Как може един човек да предвожда 100 души? А милион? Историкът Андрю Робъртс гради детайлни портрети на девет международни водачи, оставили дълбока диря в историята – Наполеон Бонапарт, Хорацио Нелсън, Уинстън Чърчил, Адолф Хитлер, Йосиф Сталин, Джордж Маршал, Шарл де Гол, Дуайт Айзенхауер и Маргарет Тачър. Всички те са обединени от едно значимо събитие – всеки от деветимата водачи повлиява директно освен на войните, които води, само че и на по-нататъшното развиване на целия си народ. Образите им – по едно и също време вдъхновяващи и предупреждаващи – носят скъпи уроци по водачество както в бурните времена на войната, по този начин и в дълбоките води на мира.



Историята не всеки път се написа от спечелилите – забележителните качества на Наполеон го трансформират в един от великите водачи на актуалните общества, макар загубата му. Увереността в личните качества от време на време съпътства бъдещия водач от люлката, както е в тази ситуация на Уинстън Чърчил. А от време на време настава доста късно в живота – Маргарет Тачър наближава междинна възраст, когато за пръв път поема юздите. Понякога водачите водят народите си не към блестящи триумфи, а към най-мрачните бездни, като Хитлер и Сталин. А други – като Шарл дьо Гол – съумяват да възстановят достойнството на страната си даже след огромна злополука.

Дали водачеството е вродено и неповторимо качество, или е общ брой от техники и умения? На какво ни учи то по време на война и в години на мир? Кои персони несправедливо носят известност на велики водачи? Посветена на това по какъв начин войната разкрива най-положителните и най-отрицателните качества на водачите, „ Изкуството да воюваш” вади на показ сходствата и разликите сред деветте знакови фигури от международната история.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР