На пазара вече може да откриете Молитва за Украйна“ от

...
На пазара вече може да откриете Молитва за Украйна“ от
Коментари Харесай

Теодора Димова събира свои текстове в „Молитва за Украйна“ (предложение за четене)

На пазара към този момент може да откриете „ Молитва за Украйна “ от Теодора Димова – алманах с сериозни публикации, които обичаната писателка публикува като колумнист в „ Портал Култура “ и които засягат най-опасния за света спор в актуалния свят, а точно войната сред Русия и Украйна.

Проследявайки огромния конфликт сред двете страни през цялото време на съветската експанзия до февруари 2023 година, този алманах се трансформира в хроника на болката и вероятно е най-чувствителният и прецизен паноптикум на своето време.

„ Героизмът на украинския народ провокира удивление, само че доста по-силна е болката от сполетялото го страдалчество. Състраданието е подтикът да напиша текстовете, събрани в тази книга. Ако би трябвало да повторя думите на доктор Мартин Лутър Кинг, имам една фантазия, моята фантазия е един ден писателите да пишат по този начин и да имат такова въздействие в обществото, че да не разрешават на никого повече да стартира война “, написа самата Теодора Димова в предговора на приносното издание.

За силата на пропагандата за мнимата миролюбивост, за ролята на създателите, за силата на думите, както и още доста мъчителни точки, обрисували картината на публичните и политически реакции – „ Молитва за Украйна “ е директна и остра журналистика, която не икономисва рецензия и не се тормози да назове проблеми, останали в сянката на злободневните тематики.

Повече от година след нахлуването на съветската войска на украинска земя, текстовете на българската писателка не престават да звучат все по този начин настоящо. Благодарение на насъбраната времева отдалеченост сред „ преди “ и „ в този момент “, те обрисуват портрета на света от XXI век – портрет, изваян от разделения и трагизъм.

„ Молитва за Украйна “ е онази интензивно декларирана гражданска позиция, която издига творчеството на Димова до незаобиколим сериозен глас в дебата за бъдещето на света.

Photo credit: Издателство „ Сиела ”

Из „ Молитва за Украйна “ от Теодора Димова

ПРЕДГОВОР

Цяла година живеем с паниката от войната на Русия против Украйна. Цяла година войната е главната тематика в света. Сърцата ни са свити от болежка, наранени сме индиректно, само че украинският народ понася цялото страдалчество на войната. Нашите генерации израснаха в мир, знаехме за войната единствено от книгите и филмите. Не можехме да допуснем, че е допустимо в Европа да има война.

Преди една година Русия извърши брутална експанзия над Украйна. Нападението се готвеше от дълго време, Русия струпваше войски и организираше учения по границата. Когато политици и дипломати споделяха, че се готви инвазия в Украйна, от Кремъл отвръщаха с подигравка, че единствено луди хора могат да настояват сходни неща. Светът очакваше нападението, само че когато то беше осъществено, ни беше мъчно да повярваме, че е допустимо такова варварско деяние през двайсет и първи век.

Вече една година украинският народ е подложен на разрушителен обстрел с ракети, бомби и снаряди. Украинските градове са разрушени и обезлюдени. Унищожаването на инфраструктурата на страната е директна цел на агресора. Украинците живеят в крайни ограничения, само че демонстрират изумително геройство.

Светът поддържа битката на украинския народ. В цивилизованите страни се организират шествия в поддръжка на нападнатата страна, веят се украински флагове, от десетки страни се изпраща филантропична, финансова и военна помощ. Съюзниците на Кремъл са по-малко от пръстите на едната ръка.

Всички приказват за мир, само че войната се води повече от година и няма изгледи скоро да бъде прекъсната. Най-позорна е позицията на тези, които назовават себе си миролюбци и приканват на Украйна да не се дават средства, с които тя да се брани. Това е затулен зад кухи миролюбиви изречения апел страната да бъде окупирана от агресора.

В навечерието на годишнината от съветската експанзия в Киев се организира невиждана среща на върха Европейски съюз – Украйна. Подобен конгрес се организира за първи път в страна, която е във война. Срещата се организира на фона на писък от сирени. Европейски политици може би за първи път в живота си чуват подобен писък, само че той вие в ушите на украинците към този момент една година денонощно, буди украинските деца и ги кара да се притискат в скутовете на майките си, до момента в който те бягат към бомбоубежищата. Урсула фон дер Лайен съобщи, че Украйна е същинско ентусиазъм за Европа.

Европейският съюз и светът оказват помощ на Украйна, само че тя се нуждае от доста по-голяма помощ, с цел да изтласка агресора от своята територия, с цел да се приключи войната, с цел да се приключи гибелта. Преговори за мир няма да стартират, до момента в който Кремъл има вяра за победа. Светът би трябвало да оказва помощ на Украйна по този начин, че да стопи всяка вяра на Кремъл. И тогава, когато се седне на масата на договарянията, да се приказва почтено, твърдо и доброжелателно, с цел да бъдат отстранени всички предпоставки за бъдещи спорове. Защото най-често бъдещите войни са заложени в несправедливите клаузи на мирните контракти. Затова в евангелските блаженства Иисус Христос приказва не за миролюбците, а за миротворците, тъй като те ще се нарекат синове Божии. Мечтата ми е делото на тези синове Божии да успее.

Героизмът на украинския народ провокира удивление, само че доста по-силна е болката от сполетялото го страдалчество. Състраданието е подтикът да напиша текстовете, събрани в тази книга. Ако би трябвало да повторя думите на доктор Мартин Лутър Кинг, имам една фантазия, моята фантазия е един ден писателите да пишат по този начин и да имат такова въздействие в обществото, че да не разрешават на никого повече да стартира война.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР