На пазара във Варна се предлага българско агнешко месо, както

...
На пазара във Варна се предлага българско агнешко месо, както
Коментари Харесай

Експерт: Агнешкото месо във Варна е с произход от различни държави

На пазара във Варна се предлага българско агнешко месо, както и месо с генезис от европейски страни и трети страни. Това сподели основен контрольор доктор Дияна Иванова от отдел „ Контрол на храните “ при Областната дирекция по сигурност на храните във Варна (ОДБХ). 

По думите й сега има задоволително българско произвеждане, даже има обекти – профилирани магазини за месо, които оферират напълно българско агнешко месо, написа Moreto.net. 

„ На пазара има и агнешко месо с генезис от Румъния, агнешки разфасовки с генезис от Холандия, Англия, Испания, както и субпродукти от Нова Зеландия и Румъния. Те са опаковани, етикетирани и са нормално надълбоко замразени артикули “, съобщи доктор Дияна Иванова. 

По отношение на яйцата, предлагани в комерсиалната мрежа във Варна, доктор Дияна Иванова уточни, че от тестваните досега обекти е открито предлагането главно на българско произвеждане яйца. 

„ Апелираме потребителите да пазарят от регламентирани обекти, където е явен произходът на агнешкото месо и продуктите са съпроводени с търговски документи. Месото наложително би трябвало да има здравна маркировка. Това значи, че е добито в касапница – регламентиран обект, който е под непрекъснат ветеринарен надзор. Месото би трябвало да бъде със пресен цвят, да няма отлежаване по повърхността. Когато продуктите са опаковани, е наложително да се гледат етикетите, където се изписва генезис на месото, период на валидност и дали би трябвало да бъде съхранено в охладено или замразено положение. Яйцата имат маркировка на черупката, която демонстрира метода на развъждане на птиците във фермите и съответния регистрационен номер на тази плантация “, добави доктор Дияна Иванова.

Засилените инспекции на Областната дирекция по сигурност на храните във Варна не престават. През четирите почивни дни по Великден ще има дежурни инспектори, които ще правят инспекции и по сигнали, подадени от жители.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР