На път с Posoka: Занзибар - слънчевият остров с история ...

На път с Posoka: Занзибар - слънчевият остров с история

На път с Posoka: Занзибар - слънчевият остров с история

На път с Posoka: Занзибар - слънчевият остров с история Интересът към дестинацията се ускори, защото има чартъри до там, които обезпечават комфортен достъпПрепоръчай (0)
Преди коледните и новогодишните празници Investor.bg и туристическата организация Posoka.com стартирахме взаимна поредност в рубриката “На път”, в която ще ви отведем на екзотични пътешествия до едни от най-красивите кътчета на планетата.

Къде може да посрещнете Нова година по бански, какъв бюджет да си подготвите за екзотична екскурзия, на какъв език приказват в Мавриций, каква е валутата в Малдивите, какво да не пропускате и защо да внимавате, когато тръгвате на екскузиия до далечна дестинация - на тези и още въпроси дават отговор туристическите специалисти от Posoka.com.

Първата дестинация беше Малдивите , последва Кения , а през днешния ден представяме Занзибар .

По кое време на годината е най-добре да се посети?

Остров Занзибар е от тези дестинации, които притеглят стотици жадни за отмора и цялостна приятност на обаятелната природа туристи през цялата година, в която с друга дълготрайност се редуват дъждовни и сухи срокове. Oт ноември до март температурите са в диапазона сред 26 и 34°С, а слънчевото време „ превзема “ острова. Горещото време, топлите кристални води на океана, обгръщащи острова, удобните условия за плуване и релаксиране на брега са измежду аргументите островът през тези месеци да е най-посещаван.

По-прохладно е времето на острова от началото на юни доникъде на октомври, когато температурата нормално не надвишава 30°C. Най-дъждовни са месеците от април до май, а цените за нощувка на острова са относително по-ниски.

Какъв е ориентировъчният бюджет, който да си подготвим за посещаване на дестинацията?

Около 3000 лева

Трябват ли визи?

Туристите от България е належащо да имат елементарен интернационален паспорт, годен най-малко 6 (шест) месеца от датата на влизане в страната.

Специално при подобен вид пътувания до далечни и екзотични дестинации е целесъобразно туристите да се доверяват на туристически организации, тъй като ние от Posoka.com , да вземем за пример, спомагаме напълно в целия развой по координацията на документите сред институциите и пътуващите. Това е огромно облекчение за клиентите ни, тъй като те не се тревожат за никакви административни спънки – ние изследваме какво е належащо и организираме връзката сред съответните институции и пасажера, до приемането на нужните документи.

Трябва ли да се създадат съответни ваксини?

При влизане в страната от европейските страни се изисква документ за имунизация против жълта тресчица. За настояща информация за наложителни или целесъобразни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта тресчица се слага в следните районни здравни инспекции: Столична районна здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевград и РЗИ Русе.Кои са усетите на Занзибар?

Вкусовете и ароматите, присъщи за националната кухня на острова, са мощно повлияни от кулинарните обичаи най-много на страните от Източна Африка и Арабския свят. Често употребявани са растителни артикули от зърнените култури като царевица, ориз, фасул и разнообразни корени и други

Едно от обичайните за Занзибар ястия е пърженото пиле, което ще срещнете като nyama-kuku . Ястия от морски блага и риба се пекат в бананови листа или пържена риба, октопод яхния, скариди с лимон, омари, стриди, миди. Те са съвсем постоянно съпроводени от салата от морски водорасли, както и пресни плодове и зеленчуци, от които да избирате.

Любопитен е фактът, че в Занзибар порастват неподсладени банани, които биват в основата на ежедневните ястия и постоянно се употребяват като гарнитура. Едно от нещата, които наложително би трябвало да опитате, е nyama-na-ndizi – извънредно известно ядене на острова, в което съществени съставки са точно този тип банани и яйца.

Напитки, десерти и сосове
Традиционната за острова кухня е мощно повлияна и от индийските кулинарни обичаи. Това най-ярко може да се види в разнообразната гама от сосове и подправки, които се употребяват при приготвянето на всяко ядене. За основа при приготвянето на разнообразни типове сладкиши локалните употребяват мед.

Една от най-силно привличащите вниманието на туристите питиета на острова са кафето и чаят – с извънредно висока качество и пленяващ мирис. Причината за това е, че Танзания е една от водещите страни в износа на кафе и чай.

Много известна на острова е локалната бира, която притегля туристите със своя усет и преференциална цена. Друга известна алкохолна напитка е локалната водка konyagi , която се прави от папая.

Каква валута се употребява там и на какъв език приказват локалните?

Местната валута е танзанийски шилинг, като щатските долари също са публикувани в целия остров. Местните приказват на суахили и британски език.

Кои са трите най-ценни съвета към всеки, който следва да отиде на Занзибар за пръв път?

Необходимо е приемането на повече течности и небогати на мазнини храни, както и отбягване на използването на алкохол през горещите месеци.

Забранена е потреблението на питейна вода от чешмите. Важно е да знаете, че може да консумирате единствено бутилирана вода, която може да закупите от супермаркетите, защото всяка друга би трябвало да бъде варена или дезинфекцирана по други способи.

Бъдете деликатни при потреблението на плодове и зеленчуци.

Коя забележителност не би трябвало да пропущаме, когато отидем там за пръв път?

Горещо предлагаме за всички фенове на архитектурата и историята да отделят половин ден от престоя си и да се насочат на екскурзия до Каменния град . Освен богат на архитектура и история, той е също и под закрилата на UNESCO. Ще се насладите на красивите здания и ще се потопите в атмосферата на този град с обиколка през тесните калдъръмени улички, приветливи и събуждащи любознанието занаятчийници, безбройните магазини за подпрaвки и невероятната история на това място.Резерватът „ Йозани “ е друга дестинация, която мощно предлагаме за приключенците по душа и същинските ценители на красивата природа. Гората Йозани е единствената останала с естествената растителност. Тя е дом на доста ендемични типове от флората и фауната. Тук може да видите алена колобус маймуна, кадифени котки, змии, мангови гори, многообразие от дребни дървета, шубраци, блата, треви и разнообразни типове мангови дървета.„ Затворническият остров “ на Занзибар е една от дестинациите, които наложително би трябвало да посетите. Изключително прелестно място за релакс, отмора или гмуркане, обиколката ще се хареса на всеки, който желае да разнообрази престоя си. Островът носи името си от пандиза, който е издигнат на него през 1893 година, само че в никакъв случай не е бил употребен по предопределение. Най-голямата атракция на острова са големите костенурки.

Предвид Коронавирус ситуацията по какъв начин се случва достъпът и пътуването до Занзибар? Може ли да се каже, че е безвредна дестинация?

Международният въздушен трафик в Занзибар е обновен, като за посещаване туристите би трябвало да показват негативен PCR тест, годен до 96 часа от момента на взимане на тестът. Всички пасажери до Занзибар са длъжни да попълнят и онлайн форма преди пътуването на: https://healthtravelznz.mohz.go.tz . Тя би трябвало да бъде попълнена до 24 часа преди пътуването.

През последните 2 години пътуванията до далечни дестинации претърпяха огромни промени, промени ли се ползата към Занзибар като дестинация?

Интересът се ускори, защото има чартъри до там, което прави достигането много комфортно!

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg