На път с Posoka: Египет - поне веднъж в живота ...

На път с Posoka: Египет - поне веднъж в живота

На път с Posoka: Египет - поне веднъж в живота

На път с Posoka: Египет - най-малко един път в живота Интересът към страната не престава да пораства, тъй като през последните години тя стана още по-достъпна и развита за туриститеПрепоръчай (0)
Преди коледните и новогодишните празници Investor.bg и туристическата организация Posoka.com стартирахме взаимна поредност в рубриката “На път”, в която ще ви отведем на екзотични пътешествия до едни от най-красивите кътчета на планетата.

Къде може да посрещнете Нова година по бански, какъв бюджет да си подготвите за екзотична екскурзия, на какъв език приказват в Мавриций, каква е валутата в Малдивите, какво да не пропускате и защо да внимавате, когато тръгвате на екскузиия до далечна дестинация - на тези и още въпроси дават отговор туристическите специалисти от Posoka.com.

Първата дестинация беше Малдивите , последваха Кения и Занзибар , а през днешния ден представяме Египет .

По кое време на годината е най-добре да се посети?

Египет е страхотна опция да избягате от студените есенни и зимни дни и да се отдадете на лятна отмора и завършения. Най-подходящото време за посещаване на дестинацията е сред октомри и април, като пиковият сезон е сред декември и февруари. Това го прави и идеално предложение за екзотично и незабравимо местенце, където против по-нисък бюджет да отпразнувате коледните и новогодишните празници.

Какъв е ориентировъчният бюджет, който да си подготвим за посещаване на дестинацията?

Според категорията хотел и срока на пътешестване бюджетът е друг. Средно всеки, който желае да отиде до Египет, би трябвало да отдели към 1500 лева Такива са междинните цени на екскурзионните пакети и в Posoka.com . Те включват както самолетните билети, трансфер сред летището и хотела, по този начин и шест или седем нощувки на база изхранване All inclusive в първокласни комплекси.

В Posoka.com , да вземем за пример, работят с доста положителни хотелски комплекси на самия морски бряг. Самите комплекси са като мини градове, с доста и разнообразни басейни, джакузита и водни атракциони, питейни заведения и заведения за хранене, а цялата консумация и използването на атракционите от туристите се включва в цената на пакетите. За всички, които желаят да си подарят морска лятна отмора през зимата, този вид оферти са повече от идеални. А за по-големите приключенци, предлагаме и доста спомагателни екскурзии, круизи и шнорхелинг.

Трябват ли визи?

При пътешестване за Арабска република Египет е належащо да притежавате чуждестранен паспорт с годност най-малко 6 месеца след датата на влизането в страната, както и египетска входна виза преди влизане в Египет. Тя може да се извади на летището в Египет против 25 $. Те се продават в банкови офиси, намиращи се в директната зона преди паспортния надзор.

Специално внимание би трябвало да демонстрират притежателите на дипломатически и служебни паспорти. Между България и Египет няма подписана конвенция за освобождението на дипломатическите и специфични паспорти от визи и носителите на дипломатически паспорти наложително би трябвало да се снабдят с египетска входна виза от посолството на Египет в София или други египетски дипломатически представителства в чужбина, без значение дали пътуват в персонално или служебно качество.Трябва ли да се създадат съответни ваксини?

Не, такива не се изискват за идващите от България. Министерството на здравеопазването на Египет изисква единствено от идващи от страни с висок риск за жълта тресчица и полиомиелит да дават имунизационна брошура с имунизации против жълта тресчица и полиомиелит. За благополучие, България не е попада в този лист и туристите могат да пътуват до там без наложителна спомагателна имунизация.

Кои са усетите на Египет?

Египет е доста вкусна дестинация, там е присъща арабската кухня, а усетите й идват още от предишното. Древните египтяни са известни с това, че са употребявали доста чесън и лук в ежедневния ястия. Прясно пюре от чесън и подправки се употребяват в доматената салата, както и при подготвяне на пикантни пълнени варени или печени патладжани. Чесън, пържен с кориандър, е друга забавна фалшификация, която се прибави към разнообразни ястия.

Хлябът образува гръбнака на египетската кухня. Дълги години държавното управление даже е субсидирало произвеждането на самун, само че през 70-те години на ХХ век, когато се покачва цената на хляба, държавното управление отстранява дотациите, което води до експлоадирането на протести в страната.

Сред най-известните ястия, които може да опитате в Египет, са Фул Медамес и Кушари, което съставлява примес от ориз, леща, макарони, както и пълнени гълъби с ориз, разнообразни ястия с ориз и зеленчуци, шаурма, кебап, фалафел и други Характерна за арабската кухня е и обичайна им арабска питка – тя се употребява за размразяване в разнообразни сосове, хумус, или пък се цялостни с месо, зеленчуци или фалафели.

Каква валута се употребява там и на какъв език приказват локалните?

Местните, които са в туристичеките дестинации и хотелите, приказват британски, само че формалният език в страната е арабски.

Може да се употребяват американски долари на всички места в туристическите дестинации. Официалната валута е египетска лира.


Кои са трите най-ценни съвета към всеки, на който му следва да отиде в Египет за пръв път?

1. Жените би трябвало да заобикалят да носят провокативно облекло по улиците.

Египет е най-вече мюсюлманска страна, а алкохолните питиета са неразрешени за прецизно спазващите религията. Добрата вест е, че египтяните са толерантни към не мюсюлманите и туристите и не съставлява особена компликация да си вземете алкохолна напитка от заведенията за хранене, питейните заведения и магазините за алкохол, както и в хотелските комплекси. Но би трябвало да имате поради, че алкохолът не е на респект при тях, изключително около празника им Рамадан.

Отново заради религиозните особености, дамите е целесъобразно да не пушат на обществени места и е добре да заобикалят носенето на провокативно облекло по улиците от вида на къси поли, необятно деколте или прекомерно къси ръкави.

2. Предприемайте единствено проведени от лицензирани турагенции екскурзии

Пазете се от джебчии и в улична конюнктура не преминавайте през заграждения, сложени от органите на реда. Не влизайте в пререкания с полицията – даже когато смятате, че имате право. Не са целесъобразни независими и неорганизирани пътувания по суша на цялата територия на страната. За визити на туристическите обекти отвън Кайро най-добре е да се обърнете към лицензирана туристическа организация и да не прибягвате до предлагани услуги на частни лица. Пътуванията в пустинята, в пограничните региони на Египет с Либия и Судан, както и от Египет в Ивицата Газа (Северен Синай), крият значителен риск за сигурността ви, по тази причина не ви съветваме да се ангажирате с сходно пътешестване.

3. Предвидете си дребни за бакшиши

Даването на бакшиш в Египет освен че е задоволително, само че и се чака от Вас. Учтиво е да оставите към 10% бакшиш в ресторант или в питейните заведения. За пиколата в хотелите, както и за камерите, също би трябвало да предвидите бакшиш.

Коя забележителност не би трябвало да пропущаме, когато отидем там за пръв път?

Много е мъчно да се ограничим единствено до една. В пакетите на Posoka.com се оферират морски разходки и круизи до разнообразни красиви места, едно от които напълно справедливо носи името „ Райският остров “. Задължително Ви съветваме да отидете на гмуркане и шнорхелинг в красивите рифове на Червено море.Препоръчваме още да се възползвате и да си запазите спомагателни екскурзии до Луксор, Карнак, храма на Хатшепсут, Долината на царете, както и до Кайро, където да се насладите на Египетския музей, който пази най-голямата сбирка с антики от времето на фараоните в света, както и Пирамидите в Гиза - едно от Седемте чудеса на Древния свят. Заслужава си да видите и Сфинкса в Гиза – най-големия, най-стария и най-известния от безбройните непокътнати сфинксове в Египет.

Незабравимото и сантиментално преживяване е обезпечено и по време на друга огромна атракция, от която си заслужава да станете част – вечерното шоу „ Звук и светлина “ на Египетските пирамиди в Гиза. Може да потеглите и на вечерен круиз по река Нил, в който да се насладите на вкусна вечеря и атрактивно ориенталско шоу, до момента в който плавате по едни от най-древните води в света.

Предвид Коронавирус ситуацията по какъв начин се случва достъпът и пътуването до Египет? Може ли да се каже, че е безвредна дестинация?

Ситуацията с преодоляването на COVID-19 в Египет е относително спокойна от позиция на брой случаи. Към декември наклонността в страната е към понижаване на записаните инфектирани. Достъпът до Египет се реализира посредством чартърни полети през целия туристически сезон. Към момента от туристите от България се изисква за влизане в страната да дават негативен PCR тест за ковид, изработен до 72 часа преди директния им полет или имунизационен документ за COVID-19. Предвид динамичната обстановка съветваме, преди да се отправите на екскурзия където и да било, да ревизирате настоящата информация в Министерството на външните работи или да се допитате до туристическата си организация за детайлности.

През последните 2 години пътуванията до далечни дестинации претърпяха огромни промени, промени ли се ползата към Египет като дестинация?

Египет постоянно е била дестинация на международно равнище. Интересът към нея не престава да пораства, тъй като през последните години тя стана още по-достъпна и развита за туристите. Поне един път в живота си човек би трябвало да я посети и да види едно седемте чудеса на света.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg