На път е нова финансова схема за зони с безплатен

...
На път е нова финансова схема за зони с безплатен
Коментари Харесай

Нова схема за безплатен WiFi интернет в хиляди градове на ЕС

На път е нова финансова скица за зони с безвъзмезден безжичен интернет на публични места в Европейски Съюз без дискриминационни условия, се споделя в прессъобщение от Европейската комисия.

Финансирането за проекта ще бъде разпределено на уравновесен географски принцип сред страните членки в над 6000 обитаеми места на първите претенденти до изчерпването на средствата. Целта е да се финансират безвъзмездни безжични интернет зони в центровете на публичния живот. Това включва лечебни заведения, библиотеки, здания на публичната администрация и други

За да имат право да вземат участие, публичните органи би трябвало да покрият разноските за минимум три години и да предложат на потребителите безвъзмезден, леснодостъпен и безвреден интернет достъп. В допълнение към това финансирането от Европейски Съюз може да се употребява единствено, в случай че се изключи комерсиалната реклама и събирането на персонални данни за търговски цели. Проекти, които дублират сходни чатни или публични схеми в същия регион, няма да могат да получат финансова поддръжка.
Достъпът би трябвало да бъде възложен на съответния език в съответната страна членка, а в случай че може и на други публични езици на Европейски Съюз.

Докладчикът Карлуш Зориню (С&Д, Португалия) съобщи: „ Инициативата WIFI4EU съставлява една мощна политическа визия, която скоро ще се трансформира в действителност в целия Европейски съюз. Тя ще подсигурява, че всеки европеец, без значение от това къде живее или какъв брой печели, ще може да употребява висококачествена интернет връзка. Това ще укрепи европейското гигабит общество, като го направи по-конкурентноспособно и обществено отворено“.
Резолюцията беше призната с 582 гласа „ за “ против 98 „ срещу “, 9 „ въздържал се “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР