На първолаците ще им е хладничко, но няма да ги

...
На първолаците ще им е хладничко, но няма да ги
Коментари Харесай

Проф. Рачев: На първолаците ще им е хладничко, но няма да ги вали на 16 септември

На първолаците ще им е хладничко, само че няма да ги вали на 16 септември. Това разяснява климатологът Георги Рачев за времето през септември.

„ Първата деседневка на септември приключва с 4,5 градуса над нормата, само че това няма да продължи постоянно – макар че споделих, че това е най-топлото лято, откогато се водят наблюдения, и евентуално ще бъде и най-топлата година – съгласно Световната метеорологична организация и „ Коперник ", изясни той. 

„ Преди два дни дадох прогноза за първолаците, че ще им е топло и слънчево. Сега прогнозата се свива. Много е тежко да правиш прогноза за 10-12 дни, и то за септември ", уточни той.

„ Сега ще им е хладничко, само че няма да ги вали в понеделник, на 16 септември. Сутринта има възможност температурите в София и Плевен да са под 10 градуса. На обед ще стане 21-22 градуса. Ще бъде хладно на фона на топлото време ", добави проф. Рачев. По думите му още в неделя температурите в София ще слязат под 10 градуса, а оптималната тогава ще бъде 17. В Пловдив обаче температурите ще стигат 20 градуса.

" Това ще е студеният интервал. Започва една седмица с обикновено, малко хладно време. През третото десетдневие на септември ще бъде малко по-топло ", разяснява специалистът пред bTV.

" На 22 септември настава астрономическата есен, а метеорологично към момента сме с едното крачета в лятото, а с другото в есента ", уточни още той.

Проф. Рачев изясни, че поради преминаващ леден фронт е разгласен червен код за рисково време в Гърция. " Там ги чакат доста превалявания, ще бъдат много ", добави климатологът. Днес у нас ще вали в Западна България, а на следващия ден – в Източна България. В Западните Балкани ще има извънредно огромни превалявания.

„ В момента трябваше да вали в София, прекапва обаче единствено в Кюстендил до този миг. Това значи, че центърът на ниско атмосферно налягане се придвижва постепенно и трудно - и да вали, да вали, да вали. Колкото по-бързо се изнесе, толкоз по-малко ще бъдат и преваляванията ", изясни проф. Георги Рачев. По думите му обаче тези превалявания надали ще оказват помощ за безводието.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР