На първо време ще загубим – това трябва да е

...
На първо време ще загубим – това трябва да е
Коментари Харесай

С колко ще поскъпне газът у нас

„ На първо време ще загубим – това би трябвало да е ясно. Ще загубим разликата от цената на газа, който получавахме, против цената на газа, който би трябвало да търсим към нас. И в случай че забележим цената на газа в Гърция, който можем да купим в този късен стадий, тъй като държавното управление закъсня, в Италия, Унгария, Словакия и Румъния- става въпрос за една разлика с 20-30-40 % по-скъп газ. България това ще получи през идващите месеци ”.

Това съобщи в ефира на „ Здравей, България ” някогашният финансов министър Симеон Дянков в отговор на въпрос какъв брой ще ни коства настоящата газова рецесия.
 
По думите му никой не е бил квалифициран за  войната в Украйна. „ Трябва да отчетем това. Правителството догонва. Но можеха да се създадат някои неща незабавно от този кабинет – преди месец-два, а не да се изчаква до този миг с тази неуверена позиция за Украйна. Дали сме на страната на Украйна, дали стоим от страни и гледаме?

Видяхте, че България беше една от двете страни, на които им врътнаха кранчето. Не трябваше да се колебаем, а незабавно да потърсим други способи за доставка на газ.  В Катар, в Египет – има към нас производители. Сега занапред би трябвало да се направи това, само че не мисля, че кабинетът е тръгнал по този път ”, акцентира Дянков.
 
„ Газът нараства на всички места. И освен съветския газ. В рамките до 2-3 години – до 2026 година – газът ще се усили два пъти. Няма вид, при който нашият газ ще стане по-евтин. Просто България е една от тези страни, при които нарастване ще се получи в този момент – и за в бъдеще. Това можеше да се избегне до някаква степен, в случай че държавното управление не се колебаеше толкоз ”, акцентира ексфинансовият министър.

Ще стане ли сметката за парно 1000 лв.

Според него би трябвало незабавно да се подкрепят бизнесите, които ще са най-засегнати от скъпото синьо гориво. „ Това е работа на икономическото министерство, което приказва с общи приказки, само че до момента не е направило нищо ”, уточни Дянков.
 
 istock istock
„ Ние към този момент сме въвлечени във война. На нас ни стопираха на газа. Правителството и Народното събрание би трябвало да са доста по-решителни и да застанат на страната на Украйна. Няма място за несигурност от държавното управление. Нито от Народното събрание. Крайно време е да покажем от коя страна сме, другояче единствено губим “, безапелационен беше някогашният вицепремиер. 
 
На въпрос би трябвало ли да се изпрати военна помощ за Украйна, той съобщи: ”Всичко, което можем да създадем за Украйна – би трябвало да го създадем в този миг. Всичко, за което ни помоли Украйна, в това число оръжие. Всичко в границите на нашите благоприятни условия ”.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР