На първо място освен социалните аргументи, за да повишаваме минималната

...
На първо място освен социалните аргументи, за да повишаваме минималната
Коментари Харесай

Любослав Костов : На добрия бизнес минималната работна заплата не му пречи

На първо място с изключение на обществените причини, с цел да покачваме минималната работна заплата, като битка с беднотия, неравенства, има и чисто иконом причини, по линия на това, че подтикваме потреблението и действителния напредък, защото всички отчети демонстрират, че главният мотор на растежа е вътрешното търсене, а то се подтиква, когато порастват и приходите на хората. Това заяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия.

" Ако погледнете на пазара на труда какво се случва в последните две години, в които работи този механизъм, ще видите, че ние сме на исторически ниски естествени нива на безработица от 4,3% и на рекордно висок коефицент на претовареност. Тоест ние още не сме стигнали оня стадий, в който растежът на минималната ще вреди на стопанската система и конкурентноспособността, в противен случай – хората не престават да се включват на пазара на труда. Дори бизнесът споделя, че не му стигат 200 000 фрагменти. По тази причина ние през днешния ден подкрепихме 1077 лв. за следващата година, въпреки да не са включени обществените сътрудници и да няма адекватност на актуалният размер на минималната заплата, защото тя не реферира към заплата за прехрана, за която ние настояваме. При всички положения това е нещо позитивно ", изясни той.

" Няма друго какво да създадем, с изключение на да запазим настоящото законодателство. В цялото общество има публичен консенсус за икономическите и обществените страни ", посочи икономистът.

" Сивият бранш понижава, по данни на самия бизнес. Аз не помня през последните 15 години работодателска организация да е подкрепила минималната работна заплата даже с 20 лв. в това време няма индикации на Национален статистически институт, които да приказват за влошена конкурентноспособност, влошена бизнес среда или банкрути на огромни бизнеси. Дори в противен случай – тези два огромни работодателя, които си потеглиха, по аргументи, които са напълно други. Те споделят че не са им проблем заплатите, защото в България са най-ниските, а където и да отидат ще заплащат повече. Проблемът е, че пазарът на това, което създават – елементи за коли с ДВГ понижават в Източна Европа поради електрическите автомобили от Китай и световните вериги за доставки постановат такова държание. На положителния бизнес, на същинския подхващат минималната работна заплата не му пречи. Той просто не наема хора на минимална заплата ", разясни Костов.

" Според Национален статистически институт към второ тримесечие на тази година на минимална работна заплата са 437 000 души 21%. Преди две години, когато нямахме подобен механизъм, бяха 26%, тъй че наетите на минимална заплата понижават. Истинският бизнес подвига заплатите и това не му пречи. Надявам се да намерим общ език в подтекст на директивата и да намерим адекватността на минималната заплата, да вкараме всички знаци от Член Пети на директивата и това да стане от 2026 година ", цитира данни икономистът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР