На първо четене Народното събрание отмени златните паспорти.На вниманието на

...
На първо четене Народното събрание отмени златните паспорти.На вниманието на
Коментари Харесай

Единодушно! Парламентът отмени златните паспорти

На първо четене Народното събрание анулира " златните паспорти ".

На вниманието на народните представители бяха препоръчани три законопроекта за промени в Закона за българското поданство, само че народните представители одобриха единствено този на Министерски съвет.

" За " него гласоподаваха 218 народни представители, " Против " - 0 и " Въздържали се " - 0.

Правителството предлага анулация на опцията за придобиване на българско поданство посредством вложения. Единият законопроект на Движение за права и свободи беше подобен с този на кабинета. В различен законопроект от Движение за права и свободи предлагаха в тримесечен период ДАНС да извърши цялостна инспекция по всички преписки по придобиване на сходен вид българско поданство.

" Промените са значими за обществото и сътрудниците от Европейски Съюз ", съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова. От Движение за права и свободи настояха за цялостна инспекция на всеки, получил поданство по механизма против вложения.

По време на дебата Атанас Славов от " Демократична България " разгласи, че изявлението му е в поддръжка на законопроекта на Министерски съвет и уточни, че това е по няколко аргументи.

" На първо място още с встъпването в служба на Министерски съвет и на министър Йорданова беше изработен анонс, че точно това, ще е един от първите законопроекти, които Министерство на правораздаването ще приготви и внесе, с цел да извърши доста ясни и безапелационни рекомендации на Европейски Съюз. На второ място тематиката за българското поданство е фундаментална. Гражданството е главната правнополитическа връзка на индивида с страната. Гражданството не е просто набор от права и опция. То е обвързвано с полезности, преданост на индивида към страната и на страната към индивида. Именно за това лековатото отношение към тематиката за поданството е неприемлива ", сподели още Славов.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи съобщи каква е разликата сред двата сходни законопроекта. " Критиката на Европейска комисия е и към пребиваването. Т.е. освен премахнете паспортите, поданството на това съображение - комисията споделя - премахнете и късата писта за дълготрайно престояване. В момента са останали три страни, които дават поданство по тази писта ", съобщи още депутатът от Движение за права и свободи.

Петър Куленски от " Продължаваме промяната " разгласи, че ще поддържат законопроекта на Министерски съвет. " Искам да обърна внимание на законопроектите, които са внесли Движение за права и свободи. Хубаво е, когато Движение за права и свободи приказват за анулация на златните паспорти да знаем, че и монетата има две страни ", сподели още депутатът от " Продължаваме промяната ".

Според него, когато Движение за права и свободи кажат " Добър ден ", е по-добре да се огледа нагоре, с цел да се види къде е слънцето.

" Не знам кой като каже: " Добър ден " да гледа слънцето. Ще ви напомня, че предходната седмица вашият министър председател, вашият водач, вашето слънце ето тук пред нас даде обещание да поддържат законопроекта за цялостна инспекция на всички паспорти, а в този момент се отмятате. Да ви напомня ли: " канадски жител съм, не съм канадски жител ". През 20 секунди на друго мнение. Въобще сте цялостна " куролация ", отговори Хамид Хамид, имайки поради лапсуса на премиера в пленарна зала.

В разискванията се включи и Крум Зарков от Българска социалистическа партия, който съобщи, че е ненужно другите вносители да се замерят с инициативността на тези законопроекти. " За страдание България дълго време е страна, в която всичко се продава. Следователно всичко може да се купи. Това, че това поданство се продава, не е вест. Днес ще затворим една от вратите, в които се продават. Всъщност по време на комисията, която господин Цонев председателстваше в предходния парламент, се видя по какъв начин групи продават в действителност и даже освен поданството, историята, родовата памет на хора, с цел да сертифицират или не техния генезис. Как процедурите са направени по този начин, че досиетата се натрупат и би трябвало различен метод, с цел да мине досието на горния ред ", сподели Крум Зарков.

Тома Биков от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили съобщи, че през днешния ден се взема решение един неоспорим проблем. Според него по-сложният въпрос е обвързван с поданството за българи, които са представители на обичайните български общности в Молдова. " Северна Македония въпросът е доста по-различен, в сравнение с в Молдова. В Северна Македония се унищожени огромна част от документите, които демонстрират, че тези хора са с български генезис. От там идва казусът ", сподели още Тома Биков. По думите му българската страна твърди, че в Македония има българи, а много хора в България считат, че огромна част от славянското население там е българско, а в това време ние като страна караме тези хора да потвърждават това. " Ако те не могат да потвърдят, че са българи, какви са тогава? Това е голям проблем. Този проблем би трябвало да откри решение евентуално не през днешния ден, само че по принцип и то с една доста сериозна работа в тази посока ", съобщи още Тома Биков от ГЕРБ.

По време на дебата ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ направи процедура по метода на водене. " Когато от тази естрада народни представители и министри приказват фактологическа неправилност съгласно вашата терминология, а в разговорния български език на това му се споделя неистина, апелирам да им вършиме забележки ", сподели още Мустафа Карадайъ.

Очаквайте подробности
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР