На първо четене депутатите гласуваха болница Лозенец вече да не

...
На първо четене депутатите гласуваха болница Лозенец вече да не
Коментари Харесай

На първо четене: Болница Лозенец няма да е правителствена

На първо четене депутатите гласоподаваха болница " Лозенец " към този момент да не е държавна.
 Без болница  Болница Лозенец благодари на премиера, че няма да я закрива  Защо унищожаваме болница, с цел да създадем друга? Здравната комисия сподели НЕ на превръщането на Правителствена в педиатрия  Софийският университет разгласи подготвеност за митинги поради болница Лозенец
Лечебното заведение ще резервира статута си на държавна болница, само че към този момент няма да бъде към Министерския съвет, а ще бъде преобразувано в комерсиално сдружение и ще премине на послушание на Софийския университет. Лечебното заведение в този момент е Университетската болница на Медицинския факултет на СУ. Негов декан е дългогодишният ѝ шеф доктор Любомир Спасов.

Първоначалното желание бе тя да бъде превърната в първата национална детска болница, само че по време на дебатите стана ясно, че без " Лозенец " Медицинският факултет на СУ няма по какъв начин да оцелее и ще загуби акредитацията си - без клиничната си база СУ не би могъл да отговори на критериите.

Изменението в Закона за лечебните заведения бе импортирано от министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев и признато от Министерски съвет на 22 ноември 2018 година След острия отпор на СУ обаче бе отчасти променено - остана частта, която планува " Лозенец " да не е държавна и отпадна тази, съгласно която се трансформира в национална педиатрична болница. В този им вид текстовете бяха утвърдени през днешния ден на първо гласоподаване от депутатите със 110 гласа " за ", 3 " срещу " и 53 " въздържал се ".

Министър Ананиев съобщи, че страната е вложила доста средства в болничното заведение и е редно то да бъде употребено от целия български народ.

" Ние се отхвърляме от претекстовете за потребление болница " Лозенец " като основа за основаване на детска болница и сме подготвени тя да стане в действителност университетска болница към СУ. Между първо и второ четене ще бъдат препоръчани текстове, които хронологично да окажат по какъв начин тази болница от към Министерски съвет ще се трансформира в комерсиално сдружение - и оттова в университетска болница към СУ ", съобщи той. 

Депутатът от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов обаче съобщи, че по този метод се подценява първичната мотивация на законопроекта, като акцентира нуждата от национално заведение за лекуване на българските деца. Министър Ананиев отговори, че Национална детска многопрофилна болница ще има и нейното строителство ще стартира още тази година. 

Депутатът от Българска социалистическа партия Валентина Найденова изрази терзания, че промяната на статута на болничното заведение може да отвори благоприятни условия тя да бъде приватизирана, и съобщи, че от Българска социалистическа партия ще се въздържат при вота. Министър Ананиев отговори, че сред първо и второ четене ще бъде избрана технологията на преобразяване на болничното заведение в комерсиално сдружение и нейното прекосяване към Медицинския факултет на Софийски университет. " На Софийски университет ще се даде правото на ръководство, само че болничното заведение ще си бъде държавна ", добави той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР