На първо четене депутатите единодушно със 127 гласа за и

...
На първо четене депутатите единодушно със 127 гласа за и
Коментари Харесай

Одобриха преизчисляване на пенсиите, отпуснати преди 2018 г.

На първо четене депутатите единомислещо със 127 гласа " за " и 1 " срещу " поддържаха от 1 юли тази година да има преизчисляване на пенсиите, отпуснати до края на декември 2017 г. Предложението беше импортирано от Българска социалистическа партия в Кодекса за обществено обезпечаване. Според социалистите преизчисляването на тези пенсии може да се ползва, в случай че е по-изгодно за лицето

Левицата обаче, настоя, тълкувайки правилника, да изискат и гласоподаване на второ четене. Остри възражения се чуха от ГЕРБ и Движение за права и свободи и предлагането към момента не е подложено на гласоподаване от ръководителя на Народното събрание Ива Митева. Искането на Българска социалистическа партия провокира скандал в залата, защото от партията на Бойко Борисов и от Движение за права и свободи твърдяха, че желаят да внесат свои оферти сред двете четения. Според социалистите такива не са били декларирани по време на изявленията. В последна сметка беше дадена отмора за усмиряване на депутатските пристрастености.

По време на дебатите против предлагането се оповестиха от " ГЕРБ-СДС ".

" Това е ослепителен образец за двуличие и популизъм. Първо, че се подцени естественият ход на законопроекта. Не си припомням да става въпрос за разходване на бюджетни средства и планът да не е минал пред Бюджетна комисия. Нямаха самообладание да изчакат сътрудниците от " Българска социалистическа партия за България " да чуят мненията и взеха решение по пътия на член 53, алинея 8 от Правилника да предложат в програмата да влезе законопроектът. Освен това ще се изисква актуализация на бюджета. Служебният кабинет не може да направи това ", изрече мнение в пленарната зала Димитър Главчев от най-голямата парламентарна група.

И акцентира, че отношението на Българска социалистическа партия е несериозно в случай, че единствено преди няколко часа са върнали мандата за сформиране на държавно управление. Главчев ги запита за какво не са приели да ръководят, с цел да създадат тази смяна за пенсионерите.

Депутатите от левицата обаче реагираха остро и с репликиране от място. Явно имаше и персонални нападки, които провокираха раздразнението на Главчев.

" Българските пенсионери не се продават, да знаете това. Ако вие се пробвате да ги купувате, ние не сме правили това “, съобщи още Главчев.

Отношение по тематиката взе и финансистът Мика Зайкова от " ИТН ". Тя насочи рецензия, че депутатите си резервираха партийната дотация на 8 лева за автентичен глас, а не могат да намерят пари за пенсионерите. 

„ Само преди 10 минути вие гласувахте да си запазите дотацията. Донесохте от девет дерета вода, с цел да докажете, че би трябвало да имате милиончета във вашата дотация, а в този момент за българските пенсионери няма пари “. С тези думи Мика Зайкова от „ ИТН “ се обърна към представителите на ГЕРБ по време на разискванията в Народното събрание за актуализация на пенсиите. По думите на Димитър Главчев служебното държавно управление не може да прави актуализация на бюджета.

„ Не си ли спомняте какво сподели господин финансовият министър – че нашият фискален запас е в прелестно положение и има 8,5 милиарда там. Колегите са пресметнали какъв брой трябват – 185 милиона на месец. До края на годината трябват 1 милиарда и 110 милиона лв.. Извинявайте, сътрудници, само че ще намерите пари за българските пенсионери “, сподели Мика Зайкова.

„ Българските пенсионери мизерстват, те са най-бедните в Европа. Не ви ли е неловко да кажете, че няма пари. За всичко друго имате пари. Милиончетата да си ги сложите в дотацията имате, а нямате пари за българските пенсионери. Ще намерите! Има във фискалния запас пари! “, безапелационна бе тя

Председателят на Бюджетната комисия в Народното събрание Георги Ганев от " Демократична България " разяснява, че с това предложение на Българска социалистическа партия пенсията няма да се промени. И акцентира, че животът на този парламент ще е толкоз къс, че няма по какъв начин да се вземе това решение.

" Няма пари за такова нещо. С непозната пита помен вършим ", разяснява още той. По думите на Ганев внасяне на предлагането за преизчисляване на пенсиите е опит за предизборна пропаганда. 

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова разкритикува депутатите, че не желаят и отхвърлят всичко, гледайки единствено персоналния си интерес.

" За 1 месец работа не сме приели нито един закон, с изключение на Изборния кодекс, нито един закон за хората. Това приказва, че си гледате персоналния, партийния интерес. А тези хора с 1 лева пенсия? А младите фамилии? А дребните компании, които банкрутират? Ще чакат.... ", разяснява тя.

Според Нинова преизчисляването на пенсиите може да се случи и в границите на 45-ия парламент.

" Изправи се! Мутри вън! " също поддържат плана на " Българска социалистическа партия за България ". Партията има сходно предложение. Съпредседателят Мая Манолова счита, че крачката с преизчисляване на пенсиите би трябвало да се направи. 

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи пък сподели, че в залата " кипи неправилен социалистически труд ". По думите му настояването за преизчисляване на пенсиите е див популизъм.

След няколкочасово разискване депутатите въпреки всичко гласоподаваха в поддръжка на преизчисляване на пенсиите.

" Българска социалистическа партия за България " побързаха да изискат законопроектът да бъде гласуван и на второ четене. Тома Биков от " ГЕРБ-СДС " обаче отвърна, че няма образувано държавно управление, то няма даже обществена парламентарна комисия.

" Айде най-малко този закон да не го одобряваме в този му тип! Защо един месец не сме създали обществена комисия, като сте толкоз загрижени за обществената промяна? ", обърна се той към социалистите. 

Хасан Адемов от Движение за права и свободи поддържа думите на Биков, че няма обществена комисия, в която да се създадат оферти сред първо и второ четене. Българска социалистическа партия настояха, че е нямало такива оферти по време на разискването на първо четене на плана, тогава е допустимо той да бъде гласуван и на второ четене.

" Колеги, малко по-сериозно! Казахме, че Движение за права и свободи ще подкрепим, само че при смяна на периода на преизчисляване. Не е належащо да изпадаме отново в транс ", настоя пък Рамадан Аталай.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР