На първия Роженски събор на народното творчество (1961 г.) младата

...
На първия Роженски събор на народното творчество (1961 г.) младата
Коментари Харесай

Как „Излел е Дельо хайдутин“ полетя в Космоса

На първия Роженски събор на националното творчество (1961 г.) младата Валя Балканска за първи път извършва родопската ария „ Излел е Дельо бунтовник “. Научава я от радиозаписа на Надежда Хвойнева, напомнят от "Спомени от националната република ". Занапред тъкмо тази ария се трансформира в „ бойния кон “ (по израза на огромната оперна артистка Гена Димитрова) на Валя Балканска, с който тя препуска и на Първия събор на националното творчество, извършен от 12 до 15 август 1965 година в местността Войводинец над Копривщица. Точно там я чува американската фолклористка Етел Райм, която е захласната по музиката ни и фолклора. В Съединени американски щати дружно с сътрудника си от Центъра за обичайната музика и просвета в Ню Йорк Мартин Кейнинг, прослушват записите от Копривщица. Чуват Валя Балканска и си споделят, че би трябвало наложително отново да я видят. Така те вземат решение да да създадат теренни записи в България. Преди обаче да нарами всякаква звукозаписна техника и да води техници със себе си, Мартин Кейнинг идва в България през 1966 и 1967 година По това време той към този момент е основал неправителствена организация, която се занимава с изследване, документиране и показване на обичайна просвета. Мартин се свързва с Комитета за връзки с чужбина и оттова се съгласяват той да направи записи на българския изворен фолклор.

През 1968 година, към този момент с добре обмислен проект, двамата идват в България и желаят позволение да пътуват из страната, с цел да записват фолклор. Валя Балканска е под номер едно в техния план. Условията им пред управляващите са елементарни – да се работи със лична американска звукозаписна техника и да създадат собствен асортимент на песните.

Обаче в Комитета за просвета даже не са чували името на родопската певица и им предлагат към този момент одобрени, основно титуловани (ще рече приети от страната и режима) национални изпълнителки. Валя Балканска е едвам на 27 година, напълно непозната на хората, пееща в Смолянския отбор. И Мартин, и сътрудниците му са безапелационни, че държат на младото момиче. Упорити в преследването на набелязаната цел, Етел Райм и Мартин Кейнинг въпреки всичко съумяват да получат позволение за посещаване в Смолян.

Дълго търсят уместно помещение, в което да запишат Балканска. Понеже няма музикално студио в региона, поставят техниката в класна стая с невисок таван и с твърди повърхности. Те не избират професионални гайдари, а миньорите Стефан Захманов от Соколовци и Лазар Каневски от Момчиловци. Разполагат микрофоните на двамата гайдари и Валя в двата края на 30-метровото помещение поради неповторимата мощ на гласа ѝ. И там, в учебна постройка с доста неприятна акустична среда, те вършат един-единствен порядъчен дубъл на „ Излел е Дельо бунтовник “, изпълнена от Валя Балканска в акомпанимент на непрофесионалните гайдари.

След като са подготвени със записите, учените се връщат в Съединени американски щати. Мартин и Етел вършат селекция на музиката в специфичен лейбъл Nonеsuch Explorer Series през 1970-71 година Това са осъществявания от разнообразни краища на света, а два от записите са от България.

Мартин и Етел в действителност нямат доста общо с излитането на записа на “Излел е Дельо хайдутин” в Космоса. През 1972 година комитетът за избор на звуковата стратегия „ За бъдни времена и същества “ (записана на златен компактдиск), която би трябвало да полети на борда на междугалактическия транспортен съд „ Вояджър І “, се обръща към Райм и Кейнинг с молба да правят отстъпка правата върху техния запис на Валя Балканска. Карл Сейгън, който главно взе участие в програмата “Вояджър”, се стопира на тях, до момента в който търси музика от всички елементи на планетата. Помолен е от НАСА да направи записи, ако има извънземни, с цел да им даде визия за това какво има на планетата Земя. Той записва поздрава “Здравей” на 50 или 60 езика, всички писмености, по какъв начин наподобяват буквите, какви са мъжът и дамата. Записва разнообразни звуци, като капенето на вода в чаша, детски рев, кучешки лай, звук на бързей и други. Освен това той би трябвало да подбере и най-хубавата музика от планетата.



Сейгън първо се стопира на Бах, Бетовен, Брамс – класическата западна музика. Срещата му с двама етномузиколози – Робърт Браун и Алан Ломакс, трансформира визията му какво би трябвало да има на “Вояджър”. Те го убеждават, че писаната композиторска музика предлага доста по-малки информационни благоприятни условия от фолклорните мостри, които са анонимно групово творчество. Тогава Сейгън се стопира на 27 селекции на песни от целия свят. След като чува песента на Валя Балканска споделя: “Трябва да сложим и тази ария.” Песента „ Излел е Дельо бунтовник “ е определена за Златния диск сред 250 000 песни. През 1972 година тя е единствената ария от Европа, включена в плочата. Полита с галактическите станции „ Вояджър “ 1 и 2 през 1977 година Апаратите ще се реят в Космоса 10 000 години към звездата АС-793888 от съзвездието Малка мечка. През 2012 година Американската галактическа сонда „ Вояджър І “ напуща Слънчевата система, с което изпълнената от Валя Балканска родопска ария „ Излел е Дельо бунтовник “ потегля към нови светове.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР