На първи тур президентът победи с 27,6%Изненадата е класиралият се

...
На първи тур президентът победи с 27,6%Изненадата е класиралият се
Коментари Харесай

Макрон и Льо Пен на втори изборен дуел

На първи тур президентът победи с 27,6%
Изненадата е класиралият се трети Меланшон

Гласовете на левите гласоподаватели ще са решаващи

Президентът Еманюел Макрон и лидерката на крайнодясната партия „ Национален сбор” Марин льо Пен ще се явят на балотаж на 24 април, който ще дефинира бъдещия държавен глава на Франция. Това демонстрират резултатите от извършения в неделя първи тур на изборите.

На него Макрон получи най-вече гласове - 27,6%. Следва го Льо Пен с минимална разлика - тя получи поддръжката на 23,41%.
Това ще е втори избирателен двубой на балотаж сред двамата. На предходните избори през 2017 година Макрон и Льо Пен се явиха на втори тур, който бе извоюван от центриста и то безапелационно - с 66,1% против 33,9% за Льо Пен.

Сега обаче нещата не наподобяват по този начин предрешени. Според изследване на ИПСОС настройките за втория тур са 54% да поддържат президента, а 46% - съперничката му. Има обаче и анкета (на Ifop), която дава 51% за Макрон на балотажа и 49% за Льо Пен.

Изненадата на първия тур в неделя бе крайнолевият претендент Жан-Люк Меланшон, който завоюва 21,95% от гласовете, като в ранните часове след края на гласуването от щаба му даже предвидиха, че може той да се класира на балотаж. Меланшон в този момент се показа доста по-добре от вота преди пет години и евентуално ще има решаваща роля за изхода от втория тур, като неговите гласоподаватели могат да извърнат резултата.

„ Не бива да давате и един глас за Льо Пен”, съобщи пред симпатизанти късно в неделя Меланшон. Но в същото време уточни, че не поддържа и сегашния президент.

Общо на първия тур се надпреварваха 12 претенденти, само че единствено изброените горе трима получиха над 10%.

На балотажа Льо Пен може да разчита на гласовете на последователите на различен краен националист - Ерик Земур, който се класира четвърти със 7%.

Вотът в неделя влиза в историята и със сгромолясването на обичайна десница и левица. Кандидатката на консерваторите от „ Републиканците” Валери Пекрес даже не съумя да премине бариерата от 5%, която є разрешава да получи държавни средства за акцията си. А кандидатката на социалистите Ан Идалго получи по-малко от 2% от гласовете.

Предстоят две седмици на дейна акция преди балотажа. Президентът Макрон възнамерява масирани изяви. Ще посети Северна Франция, ще даде две телевизионни изявленията и провежда протест в Марсилия.

Време е за „ радикална промяна”, съобщи Льо Пен и показа идния балотаж като избор сред „ разделяне и хаос или обединяване на френския народ към обезпечена обществена справедливост”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР