На парти шефът играе карти с приятелите си. Един от

...
На парти шефът играе карти с приятелите си. Един от
Коментари Харесай

The Economist: Отиващият си български премиер е под обстрел

На празненство шефът играе карти с приятелите си. Един от тях демонстрира видео за случилото се с предприемач, който не е направил това, което са искали; той е сниман като полово измъчван в ареста . Друг член на групата, прочут като „ пилето “, е платил 2500 евро (3025 долара) на блестяща жена, която да се „ погрижи “ за шефа. Други подаряват на огромния човек златни кюлчета. Звучи като нещо от гангстерски филм. Но „ шефът “ е Бойко Борисов, министър председател на България до тази седмица, написа The Economist.

Описанието на партията и други изказвания за непозволено държание са направени от Светослав Илчовски, който е притежател на аграрни бизнес. Той свидетелства на 5 и 7 май пред парламентарна комисия, която проверява държанието на господин Борисов и неговата партия, която господства в политиката от 2009 година Общите избори на 4 април бяха неубедителни: никоя партия не съумя да образува държавно управление. За 11 юли са свикани нови избори.

Междувременно президентът, политически зложелател на господин Борисов, назначи служебно държавно управление на 11 май.

Твърденията на господин Илчовски надали биха били по-осъдителни. Икономиката се управлява от мъже, близки до господин Борисов, а министрите са просто „ марионетки “, сподели той. Той твърди, че най-голямата мощ в селското стопанство е Иван „ пилето “ Ангелов и че е бил заставен да продава пилешки фуражи на компанията на господин Ангелов на ниски цени. Г-н Илчовски представял подправени фактури, с цел да усили оборота на компанията, която господин Ангелов има дружно с брат си, с цел да увеличи цената й, когато тя излезе на борсата през 2018 година Всеки аграрни производител или вносител, който не направи това, което се изисква от тях, бил преследван от Агенцията за хранителни стандарти, която задържа вноса на границата или сковава бизнеса с взискателни здравни инспекции.

Г-н Борисов отхвърли всички изказвания и споделя, че даже в никакъв случай не се е срещал с господин Илчовски. Г-н Ангелов споделя, че 95% от казаното от господин Илчовски е погрешно. На 10 май обаче Павел Стоименов, различен предприемач, направи повече , по сходен метод осъждащи обвинявания пред комисията. Той сподели, че е „ осигурил” 1000 гласа напартията на господин Борисов, само че когато се опита да се опълчи на настояванията на господин Ангелов, здания, принадлежащи на неговата компания, били опожарени.

Г-н Илчовски сподели, че се е съобразил, тъй като това е „ тактика за оцеляване “. „ Няма нито един план, финансиран от Европейски Съюз в селскостопанския бранш, в който цените да не са били повдигнати или да не се е случила някаква машинация “, добави той. Твърденията се изпращат до европрокуратурата , а освен до България, за която се счита, че е обект на политическо въздействие.

Всичко, което настояват двамата очевидци, споделя Огнян Георгиев, икономическият редактор на Kapital, водещ всекидневник в бизнеса, от дълго време се приказва и господин Борисов е във фокуса на кавги и преди. Но обществените забележки на някогашен вътрешен човек са „ доста тежък удар. По създание той описваше злокобно в детайли по какъв начин работи нашата завладяна страна. "

Атанас Чобанов, създател на Bivol, уебсайт за проверяващи вести, споделя, че рухването на господин Борисов ще отнеме време, защото неговата партия е вградена във всички институции, в това число прокуратурата. Но в този момент, споделя той, се отвори прозорец с благоприятни условия. Г-н Чобанов е оптимист, че служебното държавно управление ще утвърди настояванията за независимост на информацията, които следва да подаде по всевъзможни чувствителни въпроси. " Може да е повратната точка ", усмихва се той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР