На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди

...
Коментари Харесай

На открито заседание КЕВР обсъди цената на природния газ за януари

На намерено съвещание Комисията за енергийно и водно контролиране разиска отчет по импортираното на 12.12.2023 година заявление на „ Булгаргаз “ ЕАД за одобряване на цена за месец януари 2024 година , по която публичният снабдител да продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. В сходство с условията за гласност и бистрота на институциите отчетът на работната група беше оповестен авансово на интернет страницата на Комисията. В съвещанието участваха представители на „ Булгаргаз “.

След разбор, направен въз основа на показаните от „ Булгаргаз “ ЕАД данни и документи и след направени калкулации, в отчета на Комисията се предлага цената на природния газ от 1 януари 2024 година да бъде 80,47 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС) .

Предложената цена включва съставния елемент „ цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи “, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от Наредба № 2 от 19.03.2013 година за контролиране на цените на природния газ (НРЦПГ), както и съставния елемент по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на „ Булгаргаз “ ЕАД за предпазване на количества в Подземното газово вместилище „ Чирен “, в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

В заявката на „ Булгаргаз “ са посочени цените на обособените снабдители и количествата природен газ . Общественият снабдител е формирал общото планирано количество за вътрешния пазар от три разнообразни източника.

В ценовия микс за м. януари е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България – Гърция “ (IGB), според дълготрайния контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 40,33% от потреблението за месеца и имат значимо значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.

„ Булгаргаз “ е сключил за м. януари контракт за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговец от района , след тръжна процедура, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане. В ценовия микс за месеца публичният снабдител е присъединил и количества природен газ от рандеман от ПГХ „ Чирен “ .

С обезпечените количества се покриват уговорките на публичния снабдител за м. януари – към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.

В отчета на работната група се предлага промяна на препоръчаната в заявката цена, като тя да бъде понижена от 80,77 лева./MWh – на 80,47 лева./MWh . Това е осъществено след разбор на прогнозните условно-постоянните разноски за 2024 година на „ Булгаргаз “ за активността „ социална доставка “, които са част от общите разноски на „ Булгаргаз “.

На откритото съвещание представителите на „ Булгаргаз “ ЕАД осведомиха, че към днешна дата сдружението чака дефинитивно препоръчаната цена на природния газ за януари да бъде с към 11 % по-ниска от настоящата през декември, или малко под 78 лева./MWh .

„ Намаляването на цената на природния газ за м. януари е добра вест за всички български консуматори, без значение дали директно потребявят синьо гориво или употребяват топлинна сила от топлоцентрали с първично гориво природен газ “ , разяснява ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

Той уточни ценовия спад на интернационалните газови тържища , дължащ се на мекото време и високата запълняемост на хранилищата в Европа. Ръководителят на регулатора означи, че до края на отоплителния сезон количествата газ, които се съхраняват в Чирен, последователно би трябвало да бъдат изчерпани, с цел да се приготви хранилището за зареждане за идващия отоплителен сезон.

В сходство с условията на нормативната уредба на 01.01.2024 година „ Булгаргаз “ ще внесе в КЕВР настоящи данни, формиращи цената на природния газ за м.януари. Те ще отчетат котировките на интернационалните газови пазари и валутния курс към 31 декември т.г. в това число. Същият ден регулаторът ще одобри решение, с което ще утвърди цената за месеца , по която „ Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР