На откритата кръгла маса С отговорност към здравето на българските

...
На откритата кръгла маса С отговорност към здравето на българските
Коментари Харесай

Йотова: Българското здравеопазване не е еднакво достъпно за всички деца

На откритата кръгла маса „ С отговорност към здравето на българските деца “ вицепрезидентът Илияна Йотова изрази сериозна угриженост по отношение на положението на детското опазване на здравето в България. Тя акцентира незадоволителната досегаемост до здравни услуги, изключително до педиатри, и акцентира забележителните районни разлики, с акцент върху бързо обезлюдяващия се Смолянски район .

Въпреки напъните през последните години, оценката за грижата към децата в страната се задържа на ниско равнище, със междинна оценка от 3,33, съгласно данни от Националната мрежа за децата, като тази стойност не е изменена за интервал от 12 години. През 2023 година, статистиката демонстрира още по-голямо понижение, достигайки до равнище от 2,98, което е най-ниската оценка за последните десетилетия.

Йотова упорства за основаването на Националната детска болница и акцентира, че начинания като „ Българската Коледа “ са потребни, само че не могат да компенсират неналичието на ангажираност и политика от страна на страната в региона на опазването на здравето. Тя също по този начин показва сериозната зараза от приложимост на алкохол, тютюн, опиати и синтетични препарати измежду младежите, като натъртва на нуждата от междуведомствен съвет, който интензивно да се занимава с проблемите, водещи до наркозависимости измежду младежите .

В рамките на полемиката бяха наранени и опциите за създаване на междуинституционално съдействие и предприемане на дейности за подсилване на физическото, психическото и общественото благоденствие на децата и учениците в страната. Сред участниците в полемиката бяха представители на разнообразни министерства, държавни организации, интернационалните организации, неправителствени и съсловни организации, както и Българската православна черква.

Председателят на Българския червен кръст Христо Григоров акцентира смисъла на здравната просвета и образованието, които стартират от фамилията и учебното заведение и се осъществят в обществото. Очаква се, че тези полемики ще доведат до съответни ограничения и политики за възстановяване на опазването на здравето за децата в България, което ще способства за по-здраво и стабилно бъдеще за страната.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР