На Острова продължава надпреварата кой да бъде новият лидер на

...
На Острова продължава надпреварата кой да бъде новият лидер на
Коментари Харесай

Кой ще е новият стопанин на Даунинг стрийт 10?

На Острова продължава конкуренцията кой да бъде новият водач на Консервативната партия и министър председател на Англия. До невижданата обстановка се стигна, откакто министър-председателят Лиз Тръс подаде оставка след 45 дни на поста.

Междувременно стана ясно, че някогашният министър председател Борис Джонсън и неговият някогашен министър Риши Сунак са разговаряли нощес. Крайният период за оповестяването на номинациите за правоприемник на Лиз Тръс изтича в понеделник в 16 ч., българско време.

Два самостоятелни източника на BBC удостоверяват за среща сред Борис Джонсън и Риши Сунак, без да разкриват какво е било обсъждано. Макар да са посочени за любимци за лидерския пост, нито един от двамата не е удостоверил публично, че ще взе участие в акцията.

Бившият министър на финансите Риши Сунак стана първият кандидат, събрал повече от 100 рекомендации, с цел да може да се кандидатира за водач на Консервативната партия.

Бившият английски министър председател Борис Джонсън незабавно се завърна на Острова от почивка на Карибите след новината за отдръпването на Лиз Тръс. Негови съперници се усъмниха в изказванията, че той също е набавил нужните 100 рекомендации за присъединяване. Според медийни калкулации Джонсън разполага с едвам 53.

Засега единствената публична кандидатка за водач е Пени Мордант, която обаче към момента няма 100 номинации. Британците не крият разочарованието си от създалата се обстановка.

" Не знаят какво вършат. Трима министър председатели за няколко месеца - това е безусловно неуместно. И това са хората, от които се чака да ръководят страната. Станахме за смях. Но казусът е, че елементарните хора в Англия, Шотландия и Уелс нямат нищо общо с това и нищо не зависи от тях ", споделя жителка на Острова.

" Смущаващо е, това е неприличен епизод, който унищожава нашата народна власт ", прибавя неин съотечественик.

" Тъжно е, цялостна неразбория. Не мисля, че някой е задоволително добър, осведомен и може да бъде почитан ", споделя друга британка.

Ако консерваторите се обединят към един претендент, още в понеделник следобяд може да бъде разгласен новият министър-председател. В противоположен случай ще се организира онлайн гласоподаване измежду членовете на партията, чийто резултат ще стане явен в петък.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР