На основание чл. 44, ал. 2 от ЗМСМА, с оглед

...
На основание чл. 44, ал. 2 от ЗМСМА, с оглед
Коментари Харесай

Кметът на Мездра обяви пожароопасен сезон в земеделските територии в общината

На съображение член 44, алинея 2 от ЗМСМА, с оглед наредбите на член 5, алинея 4 и член 6, алинея 1, т. 2 от Закона за запазване на земеделските земи (ЗОЗЗ) и Наредба 8121з-968 от 10.12.2014 година за разпоредбите и нормите за пожарна сигурност при осъществяване на действия в земеделските земи, за недопускане възникването на пожари и нанасяне на вреди на земеделска продукция и селскостопански инвентар и във връзка със Заповед №56/ 27.05.2020 година на шефа на Областна дирекция “Земеделие” - Враца, със Заповед №365/ 17.06.2020 година кметът на Мездра Иван Аспарухов разгласи пожароопасен сезон във всички аграрни територии в общината, считано от 11.06.2020 година до 31.10.2020 година
Съгласно кметската заповед, през този интервал в земеделските земи и отвън тях (слогове и крайпътни ивици) се не разрешава паленето на стърнища и на други растителни останки, както и потреблението на открити огнеизточници.
Не се позволява също паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни транспортни средства в площите с посеви и на разстояние по-малко от 50 метра до тях от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата.
Физическите и юридическите лица, преминаващи около неожънати площи, са длъжни да съблюдават разпоредбите и нормите за пожарна сигурност и с дейностите си да не провокират възникването на пожари.
Не се позволява осъществяването на ремонтни действия по линейните обекти, преминаващи през и/или около житните площи през интервала от восъчна зрялост до прибирането на реколтата.
Физическите и юридически лица, пребиваващи в горските територии, са длъжни да съблюдават разпоредбите за пожарна сигурност в тях, а ръководителите на аграрни територии, арендатори и ползватели на селскостопански земи наоколо до аграрни територии - да поддържат в техническа редовност и подготвеност пожарогасителни устройства.
В заповедта е регламентирано още да се ускори контролът в земеделските територии за съблюдаване на условията на член 6, алинея 1, т. 2 от ЗОЗЗ.
Всеки, забелязал пожар в земеделските територии или наоколо до тях, е задължен неотложно да предприеме дейности за известяван на центровете за приемане на незабавни повиквания към единния европийския номер 112.
На кметовете и кметските наместници по обитаеми места е указано да провеждат денонощна телефонна връзка с Районна работа „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, за своевремемнно информиране при положение на пожар.
Контролът по осъществяването на заповедта е предоставен на секретаря на Община Мездра инж. Светлана Мицева.
Препис от кметската заповед е връчен за сведение и осъществяване на началника на РСПБЗН - Мездра, кметовете и кметските наместници на обитаеми места, ръководителите на аграрни кооперации, арендатори и ползватели на аграрни земи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР