На основание чл. 37, ал. 5, т. 1 от Кодекса

...
На основание чл. 37, ал. 5, т. 1 от Кодекса
Коментари Харесай

НОИ въвежда мерки във връзка с извънредното положение в страната

На съображение член 37, алинея 5, т. 1 от Кодекса за обществено обезпечаване, по отношение на оповестеното с Решение от 13.03.2020 година на Народното събрание на Република България изключително състояние и Заповед № РД-01-124/13.03.2020 година на министъра на опазването на здравето и с оглед отбрана здравето на жителите, считано от 16 март 2020 година, Националният застрахователен институт (НОИ) вкарва незабавни ограничения.

Във всички офиси на Национален осигурителен институт ще се съблюдава режим на следен достъп, с цел да няма скупчване на хора в затворени пространства. Няма да се позволяват лица с прояви на остри заразни болести, като това ще се открива с термокамери за бърз скрининг на лица с нараснала температура. Това ще се случи на първо време в териториалното отделение на Национален осигурителен институт в столицата.

В приемните на Национален осигурителен институт няма да се позволяват и лица, завърнали се от страни, в които има открити случаи на COVID-19, както и ще се прекрати приемът на заявки, тъжби и други документи от такива лица. Преустановяват се консултациите в приемните на Национален осигурителен институт, те ще се дават на единния телефонен номер 0 700 14 802.

Заявления, тъжби и други документи по отношение на парични компенсации, помощи, пенсии, обезпечени вземания и издаване на документи от Осигурителния списък на Национален осигурителен институт ще се подават по електронен път, по реда на Закона за електронното ръководство, с дипломиран електронен автограф или с личен идентификационен код (ПИК) или посредством лицензиран пощенски оператор.

Лицата, които по уважителни аргументи не са могли да подадат съответните документи по този ред, ще могат да ги подадат в период до 14 дни след анулацията на изключителното състояние, като тези документи ще се смятат за подадени в период, т.е. подадени в първия ден от периода на изключителното състояние.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР