На основание чл.20, ал.1, т.1 от Наредбата за извършване на

...
На основание чл.20, ал.1, т.1 от Наредбата за извършване на
Коментари Харесай

Консултации по проект на Доклад за Екологична оценка към Общ устройствен план на община Враца

На съображение чл.20, ал.1, т.1 от Наредбата за осъществяване на екологични оценки на проекти и стратегии, оповестяваме ви, че в интервала 22.03.2022г. – 22.04.2022г. се организират съвещания по Предварителен план на Доклад за Екологична оценка (ЕО) към Общ организационен проект на община Враца.

Информация за възложителя

Възложител на Общ устройствен план и на Екологичната оценка към него е Община Враца с адрес: гр. Враца, ул. „ Стефанаки Савов “ №6, представлявана от Калин Ангелов Каменов, Кмет на Oбщина Враца; Лице за контакти: арх. Чавдар Спасов, тел. +359 92622400; е-mail: [email protected]

Информация за проекта

Общият организационен проект на Община Враца и Доклада за Екологичната оценка към него се създават на съображение чл.124 от Закон за устройство на територията и чл.20, ал.1, т.1 от Наредбата за осъществяване на екологични оценки на проекти и стратегии, по възлагане от Кмета на общината и Решение на Общинския съвет.

Общият организационен проект на Община Враца и Доклада за Екологична оценка към него се създава двуфазно – Фаза Предварителен план и Фаза Окончателен план и е с планиран интервал на деяние 20 години.

Доклада за Екологичната оценка към Общият организационен проект на Община Враца се създава за цялата територия на Община Враца, в която са ситуирани землищата на един град – Враца и дванадесет села – с.Баница, с.Бели Извор, с.Веслец, с.Вировско, с.Власатица, с.Върбица, с.Голямо Пещене, с.Горно Пещене, с.Девене, с.Згориград, с.Костелево, с.Лиляче, с.Лютаджик, с.Мало Пещене, с.Мраморен, с.Нефела, с.Оходен, с.Паволче, с.Тишевица, с.Три кладенци, с.Челопек и с.Чирен.

Община Враца е ситуирана на повърхност от 706,2 км2.

В териториалния обсег на Община Враца, попадат следните предпазени зони по Натура 2000: BG0000487 „ Божите мостове “ за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна; BG0000594 „ Божият мост-Понора “ за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна; BG0000601 „ Каленска пещера “ за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна; BG0000166 „ Врачански балкан “ за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна; BG0002053 „ Врачански балкан “ за запазване на дивите птици.

Доклада за Екологична оценка към Общ устройствен план на община Враца има за цел:
да дефинира екологичното положение на територията, предмет на Общ устройствен план на община Враца;да дефинира бъдещето положение на околната среда без използването на плана;да проучва и оцени препоръчаното развиване на територията;да формулира и предложи ограничения за попречване, понижаване и допустимо найпълно премахване на неподходящите последствия от реализацията на проекта.
Финансирането на Проекта на Общ организационен проект на Община Враца и Доклада за Екологична оценка към него е обезпечено със средства от Министерство на регионалното развитие и общински средства.

Етапите на осъществяване на проекта са:
Провеждане на съвещания по направения отчет за екологична оценка (ДЕО) към него, по реда на член 20, алинея l и алинея 3 от Наредбата за изискванията и реда за осъществяване на екологична оценка на проекти и стратегии, “Наредбата за Европейска общност ” /ДВ, бр. 57/04 година, изм./;Съгласуване на ограничения за наблюдаване и надзор при използването на проекта във връзка с околна среда и човешко здраве, според член 20, алинея 8 от Наредбата за ЕО;Обществено разискване (по член 21, алинея 1, т.1 и алинея 2 от Наредбата за Европейска общност и член 127, алинея 1 от Закона за устройство на територията) на екологичната част към плана на ОУП;Издаване на мнение на Директора на РИОСВ-Враца за координиране на плана;14 дни преди окончателното приемане на Общ устройствен план се съгласува информация включваща разбор на:съответствието на проекта с главните резултати и рекомендации от документите по Европейска общност, с резултатите от консултациите, с изискванията, ограниченията и рестриктивните мерки в мнението по ЕО;съответствието на проекта с обоснованата в мнението по Европейска общност опция по член 26, алинея 2, т. 1 от наредбата за Европейска общност за реализиране задачите на плана;
Място за обществен достъп и време за запознаване с Доклада за Екологична оценка към Общ устройствен план на община Враца

Доклада за Екологичната оценка към Общ устройствен план на обшина Враца, е разполагаем на интересуващите се в постройката на Общинска администрация Враца на адрес: гр. Враца, пл. „ Освобождение “ №13, всеки работен ден от 9:30 до 17:00 часа до крайния период за изложение на мнения, както и на интернет адрес:

Срок за изложение на мнение по екологичната част на Общ устройствен план на община Враца:

30 дни от датата на издание на известието считано от 22.03.2022 година

Начин на изложение на мненията:

Становища и отзиви по Европейска общност към Общ устройствен план на община Враца могат да се подават в писмен тип в деловодството на Община Враца, всеки работен ден от 9:30 до 17:00 часа до крайния период за изложение на мнения, на факс +359 92623061 или на е-поща:

Лицe за контакти по осъществяване на консултациите: арх.Чавдар Спасов.

Телефон за връзка: +359 92622400

Доклада за Екологична оценка ктм Общ устройствен план на община Враца предстои на наложително публично разискване по реда на чл.21 от Наредбата за осъществяване на екологични оценки на проекти и стратегии, което ще се организира на 27.04.2022 година от 17:30 часа в Концертна зала, Общинска администрация, гр. Враца, адрес: 3000, гр. Враца, ул. ”Стефанаки Савов ” №6.

Очакваме вашите отзиви, оферти, мнения и рекомендации!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР