На осмия ден след опустошителното земетресение в Турция спасителите все

...
На осмия ден след опустошителното земетресение в Турция спасителите все
Коментари Харесай

Чудо след 175 часа: Спасиха жена под отломките на сграда в Хатай

На осмия ден след опустошителното земетресение в Турция спасителите към момента съумяват да извадят живи хора. На доста места в Турция обаче издирвателните действия към този момент са прекъснати и се правят разчиствателни действия, като да вземем за пример в Адана през днешния ден, където в продължение на няколко дни от 7-и февруари и български спасители участваха в избавителните интервенции.

" Трагедия. Хиляди изравнени със земята къщи и жилищни блокове, неописуема човешка тъга и едвам дишаща вяра. Истински апокалипсис! " Така първите планински спасители към БЧК, които се завърнаха от Турция, описаха гледката след опустошителните трусове. Пет дни, през деня и нощем, те се бореха за всеки човешки живот, който кучетата-спасители откриваха отдолу под руините по миризмата.

Друга група наши спасители не престават да търси оживели в град Хатай, където през днешния ден на 175 часа през днешния ден бе извадена отдолу под руините жена и незабавно откарана в болница. Преди това в града бе избавен седемгодишният Мустафа, който беше блокиран под руините в продължение на 163 часа.



Спасителните служащи в Кахраманмарас също са се свързали с трима оживели, за които се счита, че са майка, щерка и бебе, в руините на постройка, заяви CNN Turk.

Чудо и в Ислахие, провинция Газиантеп. 40-годишната Сибел Кая, която беше под руините на 5-етажна разрушена постройка в Ислахие беше беше избавена в 170-я час. (Вижте видеото)


Екипи извадиха от руините и в Бесни, Адъяман, 60-годишна жена, прекарала там 166 часа. 44-годишната Найме, от Адияман, също беше избавена на 165-ия час

Общо през вчерашния ден от Хатай и Адъяман след 150-ия час от труса бяха избавени четирима души, измежду които три деца.



Същевременно животът в Адана се възстановява. В един от най-силно засегнатите градове Нурдагъ, който безусловно е срутен със земята, обаче гледката продължава да е апокалиптична като от филм на ужасите, а избавителните акции на доста места са прекъснати, въпреки предходния ден да бе обявено за няколко души, измежду които деца, избавени в Нурдагъ след 130 часа под руините.

В Газиантеп през вчерашния ден тук-там продължаваха избавителните действия, като на моменти спасителите нареждаха машините да спрат работа и всички хора в региона да запазят безмълвие, което пораждаше очаквания, че може да има живи хора под отломките.

Турската страна и доста страни подхващат дейности за оказване на поддръжка за избавителните, разчиствателните действия, за оказване на филантропични помощи, както и за запазване на сигурността и за изтегляне на потърпевшите.

В засегнатите региони са изпратени служители на реда, военни, пожарникари, чиновници на АФАД (Дирекцията за ръководство при бедствия и изключителни ситуации), доста благотворителни организации, медици. Стотици хиляди доброволци от цялата страна са отпътували за регионите. Най-големият проблем за хората е фактът, че мнозина от оживелите, измежду които доста деца, към момента са принудени да спят в палаткови лагери, в колите си или безусловно под небето при негативни температури, достигащи минус 10 градуса.

По последни данни евакуираните от бедстващите региони са към 148 000 души. Загиналите в Турция са 29 605, а дружно със сеседните елементи на Сирия надвишават 33 хиляди. Според Организация на обединените нации обаче броят им ще стане двойно по-голям.

Земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер с епицентър в окръг Кахраманмараш засегнаха над 13 милиона души в 10 окръга, измежду които Адана, Адъяман, Диарбекир, Газиантеп, Хатай, Килис, Малатия, Османийе и Шанлъурфа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР