На още един свой герой - Иван Параскевов, Ямбол вдигна

...
На още един свой герой - Иван Параскевов, Ямбол вдигна
Коментари Харесай

Гордост и почит: Откриха първия паметник на Иван Параскевов

На още един собствен воин - Иван Параскевов, Ямбол подвигна монумент, оповестиха от Общината.
 Община Ямбол

 Община Ямбол
С тържествена гала, боен обред на представителни елементи на авиобаза " Безмер " и 42-ри механизиран батальон-Ямбол и освещаване от енорийските свещеници Стоян и Желязко беше открит постаментът на великия българин, по чиято концепция е ушит от щерка му Стилияна Параскевова първообразът на националния байрак - Браилското знаме.
 Община Ямбол

 Община Ямбол
Той се намира на крайречната улица , преминаваща около градския парк и кв. „ Златен рог “ в града, която носи името на Иван Параскевов след решение на Общинския съвет от октомври 2022 година
 Община Ямбол

 Община Ямбол
Изграждането на паметника на Иван Параскевов е по самодейност на управлението на община Ямбол. Изработката на бюст-паметника е дело на шефа на художествена изложба „ Жорж Папазов “, скулптора Петко Йорданов, а средствата за отливането са дарени от кмета Валентин Ревански.
 Община Ямбол

 Община Ямбол
„ Историята би трябвало да се помни и предава на поколенията, по тази причина взехме решение да създадем този монумент. Трябва да бъдем горди и да знаем, че първообразът на българското знаме е дело на наши съграждани и това има особено значение за всички нас “, сподели в своето послание към жителите кметът на община Ямбол Валентин Ревански.
 Община Ямбол

 Община Ямбол
„ Миналата година навръх 3 март в Ямбол открихме паметната плоча на Стилияна Параскевова, дъщерята на Иван Параскевов. Тя се намира на улицата, която носи името на Стилияна Параскевова.
 Община Ямбол
Днес откриваме монумент и на Иван Параскевов. Откриваме го тук, тъй като тази улица към този момент не е без име, а носи името на този изтъкнат ямболлия. По този метод желаеме да изразим нашата признателност и самопризнание към него! “, сподели още кметът.
 Община Ямбол
Той благодари на всички, които спомагаха да се осъществя концепцията за основаването на паметника. И прикани: „ Нека той бъде знак на нашата история, на нашата горделивост и на обичта към родното място. И дано пазим това, което е направено, с доста предпочитание! “.
 Община Ямбол
Паметникът беше открит от кмета Валентин Ревански, ръководителя на Общински съвет-Ямбол Антон Шиков и създателят Петко Йорданов под осъществяването на химна на Република България от Духовия оркестър към НЧ „ Съгласие - 1862 “ с началник Васил Шейтанов.
 Община Ямбол

 Община Ямбол
Венци и цветя пред паметника сервираха също регионалният шеф на Ямбол Биляна Кавалджиева-Димитрова, заместник-кметовете Енчо Керязов и Васил Александров, общински съветници, командирът на Гарнизон-Ямбол Милен Димитров и майор Златко Белев - врид пълководец на 42-ри механизиран батальон-Ямбол, шефът на Регионален исторически музей-Ямбол Стефан Бакърджиев, клуб „ Традиция “, възпитаници от МГ „ Атанас Радев “ и Спортно учебно заведение „ Пиер дьо Кубертен “, представители на читалища и културни институти.
 Община Ямбол
На учениците от МГ „ Ат. Радев “ се падна достойнството да бъдат знаменосци на репликата на Браилското знаме и с нея да минат в церемониален марш дружно с клуб „ Традиция “ пред паметника на основателя на националния ни трикольор Иван Параскевов.

В 19:30 часа ще стартира и тържествена церемония по издигане на националното знаме  на България, в която ще взе участие и президентът Румен Радев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР