На осемдесет години съм и много съм видял в живота

...
На осемдесет години съм и много съм видял в живота
Коментари Харесай

Царят: Дразня се, когато от Европа ни наричат корумпирани

На осемдесет години съм и доста съм видял в живота си. Съжалявам, само че не съм видял нито една страна, в която да няма известно равнище на корупция . Това сподели в изявление за швейцарското списание „ Die Weltwoche” Н.В. Цар Симеон Сакскобургготски.
„ Не е заслужено, когато ни назовават корумпирани като цяло. Може и да има обособени случаи. Те могат да се осветляват, вземат решение, да се борим с тях. Но не може да се обобщава. Има доста почтени, работливи хора тук, които мислят съвременно и нямат и най-малкото желание да дават или да получават подкупи. Тези упреци обезсърчават и наскърбяват. Дразня се, когато хора от Европейски Съюз ни четат надменни нравоучения за корупцията и правовата страна. Правим, каквото можем “, разяснява Сакскобургготски.
На въпрос каква роля играе комунистическото минало, Симеон Сакскобургготски отговори, че всички страни от руския Източен блок споделят едно тежко завещание.
„ Две генерации знаеха само централизирана, тоталитарна система. И тя да се промени в пазарна стопанска система от през днешния ден за на следващия ден – това в никакъв случай не го е имало. Някои от по-умните глави при комунистите се усетиха овреме каква е повелята на деня и започнаха своего рода приватизация – несъмнено без за нея да има нужните морални предпоставки. По този метод се опорочи разбирането за пазарна стопанска система. Би трябвало да се демонстрира повече схващане и съпричастност когато приказваме за избрани пороци “, съобщи той, представен от Фокус.
„ Вземете един съответен образец от България – правосъдната система. При комунистите множеството съдии изповядваха марксистки възгледи. Като пристигна демокрацията, демократите започнаха възгласи: „ Вън! Искаме нашите хора да станат съдии! “ И внезапно правораздаването се политизира, което е въобще неприемливо. Затова породиха и сложни обстановки, които един шведски или испански арбитър в никакъв случай не може да разбере “, сподели още Сакскобургготски.
За връзките сред Москва и Запада той разяснява, че изцяло неправилно е за всичко да се упреква Русия или Путин . „ Трябва да бъдем по-прагматични и по-внимателни. Погледнете картата на света – би трябвало да живеем с Русия. А за България това важи с още по-голяма мощ. Великата Русия даже не знае къде сме ние на картата. Към Русия не трябва да се върви с рогата напред. Санкциите ни вредят по-скоро на нас. Това са автоголове, които Европейски Съюз си бележи “, добави още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР