На опера в долината на Тракийските царе. Това вече съвсем

...
На опера в долината на Тракийските царе. Това вече съвсем
Коментари Харесай

Операта в Стара Загора изнася представления на брега на язовир Копринка

На опера в долината на Тракийските царе. Това към този момент напълно не е утопична фантазия, а действителна опция. Държавната опера в Стара Загора построи най-новата си открита лятна сцена на брега на язовир Копринка, в сърцето на тогавашното царство на Севт ІІІ. В три следващи вечери публиката може да избере едно от трите представления - " Турандот “, планът " Sting the Opera “ и танцовата драма " Нестинарка “.

Безкрайно водно огледало, сцена, огряна от последните лъчи на залязващото слънце, и финални оперни акомпанименти под светлината на звездите – това е очарованието, което сервират на публиката спектаклите на язовир Копринка. Чудесната концепция се ражда от положително партньорство сред желанието на кмета на Казанлък Галина Стоянова и въображението на режисьора Огнян Драганов.

" Твърде доста чака язовир Копринка, прекалено много чака античният град Севтополис, с цел да го преоткрием с подобен прекрасен културен артикул, какъвто прави Старозагорската опера. В интерес на истината, помолих господин Драганов да направи откритата сцена на язовир Копринка по отношение на празниците на тракийските царе и тази година да пренесем сцената от нашия парк Тюбето, където е оригиналът на Тракийската гробница, обичайно наша сцена, да пристигна все по-близо тук до античния град Севтополис ", описа кметът на общината Галина Стоянова.

Идеята е прелестна, само че четири месеца са невъобразим период за нейната реализация. И въпреки всичко сцената на язовир Копринка е издигната, а местата за публиката са обезпечени.

" Оказа се, че това пространство е доста забавно и в началото лекият скептицизъм, който ни беше обзел за една неразбираема територия, в която занапред би трябвало да се нанесем, приказвам всичките звена в новия акустична среда, се оказа извънредно прелестно и доста заредено с сила място, защото фонът, който се намира зад нас на язовира, основава една неповторима атмосфера. Разбира се, всяко предизвикателство в една такава обстановка е да добием отново един тон, който да бъде задоволително добър за публиката ", изясни основният диригент на операта Ивайло Кринчев.

Величието на природата като че ли естествено се вплете в гениалната партитура на Пучини и когато принц Калаф запя своята фамозна песен " Nesun dorma “, публиката нямаше по какъв начин да не вдигне взор към звездите, които тази нощ в действителност трепкаха над водата, изпълнени с обич и вяра.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР