На онлайн уроци остават децата, чиито родители са против тестването,

...
На онлайн уроци остават децата, чиито родители са против тестването,
Коментари Харесай

Изчезналият доставчик на тестове пред bTV: Изпълняваме договорените срокове

На онлайн уроци остават децата, чиито родители са срещу тестването, както и учениците в 15 области, за които се оказа, че няма проби.

Причината за неналичието на доставки по думите на министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров е, че един от доставчиците е подписал контракт и е липсващ.

Снимка: btvnovinite.bg

На посочения адрес не беше открит представител на компанията. А по-рано денем по телефона оттова споделиха, че извършват контрактуваните периоди. По информация на bTV, компанията снабдител e трябвало да обезпечи 200 хиляди теста.

По думите на министъра на образованието проф. Николай Денков тестванията е трябвало да бъдат в склада в с. Лозен в понеделник.

„ Ние нямаме директен контакт, защото поръчките се вършат от друго министерство. Както изясни министър Кацаров през вчерашния ден, те са създали една доста по-голяма поръчка за 1 млн. и 460 хиляди. Ако те бъдат обезпечени в идващите дни, ние ще имаме проби за един месец “, изясни проф. Николай Денков.
Снимка: btvnovinite.bg

От Министерството на здравеопазването дадоха отговор документално: „ Стойността на двата контракта е 1 468 000 лева – с компаниите „ Пи Кей сайънтифик “ ЕООД и „ Булснайт “ ЕООД. Министерството на здравеопазването не е превеждало на „ Булснайт “ ЕООД предплатено средства.
Снимка: btvnovinite.bg
Още 86 хиляди теста, в границите на втората социална поръчка, бяха доставени на Министерството на образованието и науката от здравното ведомство. Новата пратка ще бъде разпределена в четири области – Пловдив, Бургас, Русе и Враца.

Веднага откакто Министерство на здравеопазването получи щадящи проби, същите се дават на МОН по одобрена процедура.

На този декор над 40% от родителите на възпитаници от 1. до 4. клас не поддържаха тестванията, като изискване за връщането им в клас. 20 на 100 от родителите на децата в столицата не пожелаха тестване два пъти в седмицата. Като Гергана и Йорданка.

„ Нека отмине огромният взрив на заболеваемостта, няма потребност да стресираме децата, нито да вменяваме на учителите спомагателни действия. Второ – качеството на събирания тест не считам, че ще е положително “, разяснява Гергана Райкова, родител на първокласник.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Децата не са съгласни с тези проби, показват си, че е нещо ужасно. Бях навита на разновидността да си ги вършим вкъщи”, добави Йорданка Янкова, родител на второкласник и дете в 4. клас.

В столичното 123 СУ „ Стефан Стамболов “ учебно заведение през днешния ден няма паралелка, която да стартира уроците си присъствено.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР