На около 11 000 души се прилагат биомаркери, които, за

...
На около 11 000 души се прилагат биомаркери, които, за
Коментари Харесай

Пламен Таушанов: НЗОК да започне да финансира биомаркерите за онкоболни пациенти

На към 11 000 души се ползват биомаркери, които, за жалост, не се финансират от НЗОК. По този индикатор България е единствената страна в Европейски Съюз, където компаниите по всякакви стратегии оферират на пациентите да се лекуват, като тези стратегии не могат да задоволят потребностите на пациентите ”, съобщи в „ Здравей, България ” по Нова тв Пламен Таушанов, ръководител на Българската асоциация за протекция на пациентите и член на Надзорния съвет на НЗОК.

По думите му без биомаркери не може да се приложи таргетна терапия и имунотерапия, което е най-новото лекуване, предлагано в целия Европейски съюз. „ Шансът за живот по този начин е по-голям ”, посочи Таушанов.

Той прикани НЗОК да стартира да финансира биомаркери в панел. „ Ако пациент има рак на гърдата, сега компаниите дават за проучване един тип рак, в случай че има рак на белия дроб компаниите дават по стратегии за 3 типа рак, а те са 9. В края на краищата пациент още от начало да се види за коя терапия е подобаващ, това става постепенно ”, съобщи Таушанов.

Според него средства за такива биомаркери има. Ако те бъдат поети от НЗОК, това би коствало към 10 млн. лв. годишно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР