На огромните компании със значителни приходи от дигитални дейности в

...
На огромните компании със значителни приходи от дигитални дейности в
Коментари Харесай

Facebook и Google може да плащат до 5% данък от приходите в България и ЕС

На големите компании със обилни доходи от цифрови действия в Европейския съюз -- като Гугъл и Фейсбук, може да бъде натрапен налог от сред един и пет % върху приходите. Идеята е на Европейската комисия и може да бъде гласувана още през идната седмица, написа Reuters.

Ако бъде призната законодателната корекция, тя ще важи единствено за големи сдружения с годишни международни доходи от над 750 милиона евро и годишни доходи от Европейски Съюз в размер на 50 милиона евро. Прагът бе нараснал от в началото обсъжданите 10 милиона евро, с цел да изключи по-малките компании и стартъпите от налога. Големите фими като Uber, Airbnb и Amazon също може да бъдат включени.

За предлагането Money.bg писа още през ноември м.г.

Големите софтуерни компании от дълго време са подложени на критика от страните в Европейски Съюз, че заплащат прекомерно малко или никакви налози в блока, като трансферират приходите си към страни с ниски ставки като Ирландия и Люксембург.

Услугите, които подлежат на облагане, включват цифровата реклама, което ще включи и доставчиците на потребителски данни като Гугъл, и фирмите, които оферират място за реклама на техните страници, като да вземем за пример известната обществена мрежа Фейсбук.

Компании, които оферират " посреднически услуги " - идея, в която Европейската комисия включва сдружения като Airbnb и Uber, също ще бъдат облагани. Дигиталните магазини като Amazon също ще заплащат.

Интернет медиите и услугите за стрийминг като Netflix няма да бъдат включени, защото те не разчитат на своите консуматори за основаването на наличие по същия метод, по който го вършат Фейсбук, да вземем за пример.Данъкът, който фирмите заплащат, ще влиза в хазната на страната, в която са потребителите. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР